Tilbage til nyhedsliste

Ringridning er blevet tysk UNESCO-kulturarv

25. marts 2021

Ringridningstraditionen i Slesvig-Holsten er blevet optaget på den tyske UNESCO-kommissions liste over immateriel kulturarv.

Ringridning i Slesvig-Holsten er blevet optaget på den tyske liste over immateriel kulturarv. Her ses en rytter ved et stævne i Epenwöhrden.

Ringridning i Slesvig-Holsten er blevet optaget på den tyske liste over immateriel kulturarv. Her ses en rytter ved et stævne i Epenwöhrden i det sydlige Slesvig-Holsten.

Foto: Wikimedia Commons

Ringridsningsfesterne, der i Tyskland primært afholdes på den slesvig-holstenske vestkyst og således også i Sydslesvig, er den 22. marts blevet optaget på den tyske UNESCO-kommissions liste over immateriel kulturarv, efter at den tyske kulturministerkonference – som samler kulturministrene fra de 16 delstater – valgte at følge en tysk UNESCO-ekspertkomités indstilling om optagelse.

Optagelsen glæder den slesvig-holstenske kulturminister Karin Prien (CDU).

”Traditioner og skikke, som vi i fællesskab fejrer og bevarer over mange årtier, er synlige udtryk for sammenhold og fællesskab. Hvor vigtigt dette er, bliver os bevidst netop nu i denne pandemiens tid”, siger Karin Prien i en pressemeddelelse. 

Ringridning er den fjerde slesvig-holstenske kulturform, der er blevet optaget på listen over immateriel kulturarv. De tre andre kulturformer er det plattyske teater, den frisiske båltradition ’biikebrennen’ og de helgolandske damperbåde, små træbåde der afhenter passagerer fra større færger, som lægger for anker ude foran Helgoland, og sejler dem ind til land.

I alt er 113 kulturformer optaget på den tyske liste over immateriel kulturarv, som kan ses på den tyske UNESCO-kommissions hjemmeside.

Også kulturarv i Danmark

I Danmark har ringridning siden 2018 været registreret som immateriel kulturarv. Modsat i Tyskland findes der dog ingen officiel optagelsesprocedure for den danske fortegnelse over immateriel kulturarv. Således skal danske bidrag ifølge Det Kongelige Bibliotek, der administrerer fortegnelsen, blot følge UNESCO-konventionens retningslinjer og indsendes af foreninger, privatpersoner, NGO’er eller institutioner, ”som praktiserer og har kendskab til det indsendte eksempel på levende kultur”, som det fremgår på hjemmesiden. Pt. er der dog lukket for indsendelse af bidrag.

Ringridning har i Danmark været kendt siden det 16. århundrede. Traditionen har været udbredt i hele Danmark, men dyrkes i dag særligt i Sønderjylland.

I den danske fortegnelse over immateriel kulturarv er der optaget 43 former for levende kultur. Listen kan ses på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.