Tilbage til nyhedsliste

SSW får en plads i Forbundsdagen

27. september 2021

Stefan Seidler, der er spidskandidat for det dansk-frisiske mindretalsparti SSW, blev i går søndag valgt ind i det kommende tyske parlament i Berlin.

SSW's Stefan Seidler fejrede valgaftenens resultat på Flensborghus i Flensborg sammen med medlemmer af det danske mindretal.

SSW's Stefan Seidler fejrede valgaftenens resultat på Flensborghus i Flensborg sammen med medlemmer af det danske mindretal.

Foto: Kira Kutscher

Det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) har efter en dramatisk valgnat opnået et mandat i den tyske Forbundsdag for første gang i 60 år. Dermed kan Stefan Seidler nu begynde at forberede sig på en ny hverdag som medlem af det fremtidige parlament i Berlin. 

”Vi har opnået vores mål. Det er ganske sensationelt for os i SSW. Vi har kæmpet stærkt, og jeg er stolt af vores parti. Det glæder mig, at vælgerne har vist os den tillid, så vi nu kan bringe Norden og Slesvig-Holsten på dagsordenen i Berlin", siger Stefan Seidler til NDR.

Chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, er også begejstret. 

”SSW har meddelt, at Mission Bundestag er lykkedes. Stefan Seidler er valgt – en dansker skal til Berlin”, skrev Jørgen Møllekær på Twitter i aftes. 

På Flensborghus i Flensborg blev der hele aftenen i går holdt valgfest, og Stefan Seidler sekunderet af SSF’s formand Gitte Hougaard-Werner sang for på fodboldsangen ’Vi er røde, vi er hvide’, da valgresultatet forelå. 

Susanne Hyldelund, dansk ambassadør i Berlin, sender lykønskninger til SSW på Twitter: 

”Tillykke til Stefan Seidler, der vil blive en stærk stemme i parlamentet. Ikke kun når det gælder mindretalsspørgsmål”, skriver ambassadøren. 

I alt opnåede SSW 55.330 andenstemmer. Tallet svarer til 3,2 procent af stemmerne i Slesvig-Holsten og er tilstrækkeligt, da SSW er undtaget fra den tyske spærregrænse på 5 procent. 

En opgørelse fra Der Bundeswahlleiter, som Flensborg Avis har bragt, viser, at SSW står stærkest i Sydslesvig, men også i resten af Slesvig-Holsten er der mange vælgere, der har sat kryds ved SSW. I Kiel har eksempelvis 4.502 vælgere stemt på SSW, og i den sydligste valgkreds i Slesvig-Holsten, Lauenborg-Stormarn-Syd, har 1.747 vælgere sat kryds ved SSW. Ifølge Flensborg Avis’ beregninger er det hele 40 procent af SSW’s stemmer, der kommer uden for Sydslesvig.  

Det blev Robert Habeck, De Grønne, der fik flest førstestemmer i valgkreds nr. 1 (Flensburg-Schleswig), hvor Stefan Seidler også stillede op. Kathrine Hoop, der tidligere har været medlem af SSW, men stillede op for Die Linke i samme valgkreds, blev ikke valgt, da Die Linke med 3,6 procent af stemmerne i Slesvig-Holsten ikke nåede over spærregrænsen.  

Stefan Seidler vil med SSW’s ene mandat stå uden for fraktionerne i Forbundsdagen, hvorfor han ikke vil kunne stille lovforslag, men alene vil kunne komme med ændringsforslag ved andenbehandling af lovforslag. Stefan Seidler har tidligere udtalt til P1 Morgen, at han er forberedt på denne situation. 

”SSW har jo også i landdagen, i delstatsparlamentet i Slesvig-Holsten, altid været en lille gruppe. Her har vi fået forhandlet nogle bedre positioneringer, og det er også det, vi vil gøre i Forbundsdagen. […] Jeg tænker, der er rigtig gode muligheder for os”, sagde Stefan Seidler til P1 Morgen inden valget.