Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigere om vinderen af X Factor-finalen

5. april 2024

Sydslesvigske Helene Frank er favorit, når årets X Factor-finale finder sted fredag aften i Arena Randers. Det skaber glæde og store forhåbninger i Sydslesvig, fortæller tre medlemmer af det danske mindretal.

Helene Frank fra Sydslesvig er med i årets X Factor-finale.

Helene Frank fra Sydslesvig er med i årets X Factor-finale.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Fredag aften kan blive en af de helt store for det danske mindretal i Sydslesvig. 

Sydslesvigske Helene Frank er nemlig favorit til at tage sejren i årets X Factor-finale, der finder sted i Arena Randers. Og det skaber glæde og store forhåbninger, fortæller tre af mindretallets medlemmer, som alle kender X Factor-sangerinden.

“Det er meget fortjent, at hun er nået så langt. Hun var været stabil og meget suveræn hele vejen igennem. Jeg håber virkelig, at hun kan gå hele vejen”, siger Bente Stenger, der er leder i mindretallets orkester, SKURK, som Helene Frank har været en del af de seneste ti år. 

Bente Stenger forudser en tæt finale, men tror på, at det kan være en lille fordel for Helene Frank, at hun har god erfaring med at optræde for mange mennesker, hvilket bliver tilfældet i Arena Randers fredag, hvor der forventes knap 4000 mennesker. Til de ugentlige liveshows deltager omkring 400. 

“Helene er vant til at synge foran mange mennesker, både med SKURK og i andre sammenhænge. Det kan blive hendes fordel”, siger Bente Stenger, der selv var publikum til fjerde liveshow. 

“Det var en stor oplevelse, og Helene virkede til at have det godt i det hele. Det var skønt at se hende”, tilføjer hun. 

En god repræsentant

Også Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), krydser fingre for en sejr til Helene Frank. Hun bor i Fleckeby ikke langt fra Norby, hvor Helene Frank er vokset op og kender X Factor-finalisten fra flere sammenhænge, bl.a. også gennem SKURK, hvor hendes søn, Magnus, spillede slagtøj i en årrække. 

”Det har været utrolig spændende at følge med i. Det er jo svært ikke at have høje forventninger til finalen, men uanset hvad der sker, er vi mange, der er stolte. Helene er virkelig dygtig og en helt unik sangerinde. Jeg husker særligt hendes udgave af højskolesangen ’Gi’ os lyset tilbage’, som vi holder meget af her i Sydslesvig. Det lød virkelig smukt”, siger Gitte Hougaard-Werner.

”Jeg har som forælder kørt meget rundt til SKURKs forskellige koncerter og haft en del at gøre med Helene. Jeg har altid oplevet hende som en supersød ung kvinde, der virkelig kan sit kram, men som ikke har et stort behov for at være i forgrunden hele tiden. Hun er god til at tænke på helheden”, tilføjer SSF-formanden, der også har sunget i gospelkor med Helene Frank.

I X Factor-udsendelserne har Helene Frank ikke lagt skjul på, at hun kommer fra det danske mindretal i Sydslesvig. Og den form for eksponering er meget værd for mindretallet, forklarer Gitte Hougaard-Werner.

”Hvis det kan skabe en interesse for Sydslesvig og mindretallet hos blot en lille procentdel af dem, der ser med, så er det superfedt for os. Vi skal udnytte alle de muligheder, vi har, for at vise, at vi i Sydslesvig gør Danmark lidt større”, siger hun.

”Og Helene repræsenterer mindretallet på bedste vis. Det er dejligt at opleve, hvordan det betyder noget for hende at stå ved, at hun er fra det danske mindretal. Og det er heller ikke blevet gjort til noget karikeret, at hun er opvokset i Tyskland. Det er blevet formidlet meget fint”, tilføjer Gitte Hougaard-Werner. 

Helene Frank sang sig i finalen med en elektronisk udgave af Poul Krebs-hittet 'Sådan nogen som os'.

Helene Frank sang sig i finalen med en elektronisk udgave af Poul Krebs-hittet 'Sådan nogen som os'.

Foto: Lasse Lagoni/TV2

Finalefest i Medborgerhuset

Sylvia Grabowski-Fillmer kender Helene Frank fra samme gospelkor som Gitte Hougaard-Werner. Hun har sammen med Tanja Stölting taget initiativ til et storskærmsarrangement i Medborghuset i Egernførde, der er det danske mindretals samlingssted i området. Det sker under overskriften ’Tyskland har Helene Fischer, Sydslesvig har Helene Frank’ med reference til den kendte tyske schlager-sangerinde.

”Vi håber, at mange har lyst til at komme, så vi i fællesskab kan opleve Helenes store finaleaften. Det er helt vildt, hvad hun har bedrevet. Det bliver så spændende at se, om hun kan vinde”, siger Sylvia Grabowski-Fillmer, der er aktiv i den lokale SSF-afdeling i Egernførde. 

Sylvia Grabowski-Fillmer ved ikke, hvor mange der planlægger at deltage i finalevisningen. Men som ugerne er gået, har hun oplevet, at interessen for X Factor og Helene Franks deltagen kun er fortsat med at stige i Sydslesvig. 

”Det er ikke alle hernede, der kan se dansk tv, så vi har stimlet sammen i stuerne fredag efter fredag og fulgt med. Og da hun gik i finalen, var vi flere, der tænkte, at vi måtte arrangere noget større. Jeg glæder mig helt vildt”, siger hun. 

Spændt på vindersang

Gitte Hougaard-Werner bor ikke langt fra Medborgerhuset i Egernførde, og hun hylder det gode initiativ, som Sylvia Grabowski-Fillmer og Tanja Stölting har taget. Hun ved dog ikke endnu, om hun selv deltager. 

”Det finder vi ud af på dagen. Min søn Magnus er hjemme fra København, så vi skal i hvert fald se finalen sammen med hele familien og bedsteforældrene og hygge os”, siger hun. 

”Jeg er også meget spændt på at høre Helenes egen sang. Det har været en stor oplevelse at høre hende synge på dansk hele vejen igennem”, siger Gitte Hougaard Werner.

Ses vi i øvelokalet?

Hvis Helene Frank skulle gå hen og vinde, er det spørgsmålet, hvornår hun igen vil kunne deltage i SKURKs månedlige øvelørdage. Den 22. juni har orkestret sin årlige sommerkoncert, der i år finder sted på A.P. Møller Skolen i Slesvig, og det er endnu uvist, om Helene Frank skal stå i front for orkestret her, fortæller Bente Stenger.

“Vi må se, hvad der kommer til at ske. Vi øver i slutningen af april, og på et tidspunkt skal jeg nok lige have afklaret med Helene, om hun kan deltage eller ej. Men jeg håber selvfølgelig at se hende. Det gør vi alle”, siger Bente Stenger. 

“Men de næste par uger skal hun have lov til lige at lande igen efter alle de mange ugers nye oplevelser og indtryk”, tilføjer hun.

Helene Frank er opvokset i byen Norby i nærheden af Egernførde i Sydslesvig. Hun har gået på Risby Danske Skole og Jes Kruse Skolen og taget sin studentereksamen på A.P. Møller Skolen i Slesvig. Hun er uddannet lærer fra UC SYD i Haderslev, hvor hun også bor i dag med sin kæreste. Til daglig arbejder hun som lærer på Frøslev Efterskole, hvor hun også selv har været elev.

X Factor-finalen sendes fredag aften kl. 20 på TV2. I finalen deltager også brødreparret Arbnor og Rinor Selmani samt sønderjyske Cristian Oprea, der har gået i tysk børnehave og skole. Ham kan du blive klogere på i artiklen herunder: