Udspil giver knaster på tværs af grænsen
Der er undren i grænselandet over den danske regerings sundhedsudspil. Mindretalspartierne SSW og Slesvigsk Parti har udtrykt deres bekymring i et åbent brev til sundhedsministeren.
Christian Dirschauer er formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).
Foto: SSW
Af Poul Struve Nielsen
I grænselandet er der dyb undren over den danske regerings sundhedsudspil. Og det er ikke en undren, der har noget med sundhedsområdet at gøre.
Bagest i udspillet om, at regionerne Hovedstaden og Sjælland skal lægges sammen, det nære sundhedsvæsen skal styrkes, og der skal uddannes flere læger, står der:
”Regeringen foreslår dog, at opgaver vedrørende kultur og grænseoverskridende samarbejder flyttes til kommunalt niveau”.
Tidligere på måneden vedtog delstatsregeringen i Slesvig-Holsten en ny 100 siders omfattende Danmarksstrategi, der understreger betydningen af det gode, grænseoverskridende samarbejde.
Om kort tid kommer kongeparret på sit første officielle besøg i Tyskland, selvfølgelig i hovedstaden Berlin, men også i Slesvig-Holstens hovedstad, Kiel, og hos det danske mindretal i Sydslesvig.
Hvordan kan administrativt uden forudgående høringer og forhandlinger med de centrale aktører i grænselandet, bare flytte en vigtig opgave, som i mange år er varetaget fornuftigt i Region Syddanmarks regi, til kommunerne?
”For hvem skal nu møde delstaten Slesvig-Holsten med 2,9 millioner indbyggere i øjenhøjde, hvis Region Syddanmark ikke skal gøre det længere? Tønder Kommune med 36.600 indbyggere? Det må jo være en vits”, skriver Flensborg Avis’ kulturredaktør, Hans Christian Davidsen, i en leder.
Den reflekterer blandt andet et interview i avisen med Stefan Seidler, der repræsenterer det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), i den tyske forbundsdag. Han siger:
”Hvem skal Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU) fremover ringe til? Er det samtlige sønderjyske borgmestre?”, lyder det fra Stefan Seidler.
Han undrer sig også over, at der ikke står en linje om det nyoprettede dansk-tyske grænsepanel, der skal øge mobiliteten mellem de to lande. Man kan spørge, om det er noget, Daniel Günther behøver inddrages i. Kunne kommunerne ikke bare arbejde sammen indbyrdes på tværs af grænsen?
Mange kommuner
Hvis man kun tager de sønderjyske kommuner med, er der fire. Men der er grænseoverskridende aktiviteter i andre kommuner i regionen, og i alt er der 22 kommuner i Region Sønderjylland. Tyskland har ikke som Danmark haft nogen kommunalreform, så der er 1104 kommuner i Slesvig-Holsten. Der er fire kommuner, hvis vi bare tæller Flensborg med forstæder.
Magasinet Grænsen, der udgives af Grænseforeningen, har rettet henvendelse til presseafdelingen i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor sundhedsudspillet kommer fra, med et opklarende spørgsmål om, hvordan man forestillede sig opgaven løst i kommunerne.
Men afdelingen henviste til Kulturministeriet.
Kulturministeriet varetager også vigtige opgaver i grænselandet. Men ikke alle de opgaver, der ligger hos regionerne. En del hører for eksempel til Erhvervsministeriet.
Johannes Callsen (CDU), den slesvig-holstenske ministerpræsidents repræsentant for samarbejdet med Danmark, siger i forbindelse med fremlægningen af delstatens Danmarksstrategi:
"Vi vil arbejde endnu tættere sammen med Danmark, vores vigtigste nabo i Østersøregionen, på vigtige fremtidige områder som økonomi og infrastruktur, uddannelse og kultur, miljø, klima og energi eller digitalisering”.
Så bredt er samarbejdet. Det forventes også bekræftet fra begge sider på alle niveauer i forbindelse med statsbesøget senere i oktober.
Økonomisk fundament
SSW-politiker Stefan Seidler er ifølge Flensborg Avis særligt bekymret i forhold til EU’s Interregpulje, som har en økonomisk ramme på 90 millioner euro fordelt over seks år. Disse tilskud bliver fra dansk siden forhandlet af Region Syddanmark og udgør det økonomiske fundament under samarbejdet mellem Danmark og Tyskland
”Vi står over for en potentiel katastrofe for det grænseoverskridende samarbejde, hvis dette forslag gennemføres”, udtaler Stefans Seidlers formand i SSW, Christian Dirschauer, der desuden er medlem af landdagen i Slesvig-Holsten.
Det tyske mindretal i Sønderjylland repræsenteres politisk af Slesvigsk Parti.
”Regeringen er på vej til at ødelægge et velfungerende samarbejde, som vi har brugt årtier på at opbygge. Hvis ansvaret for dette komplekse samarbejde flyttes fra Region Syddanmark til de mange kommuner i regionen, vil strukturen falde fra hinanden”, siger formand for Slesvigsk Parti, Rainer Naujeck.
De to partiformænd har i enighed henvendt sig til den danske regering med en kraftig appel om at tage det element, der hedder flytning af det grænseoverskridende samarbejde fra regioner til kommuner, ud af reformudspillet, fordi samarbejdet Danmark og Tyskland er for vigtigt til at blive ofret i en administrativ omlægning, der ikke tager højde for virkeligheden i grænseregionen.
Et andet vigtigt forum for samarbejdet mellem Danmark og Tyskland er Region Sønderjylland-Schleswig, som er et grænseoverskridende samarbejde, der fra dansk side omfatter Region Syddanmark og de fire sønderjyske kommuner. Formand for samarbejdet er regionrådsmedlem Jens Wistoft (V). Bestyrelsen siger om den danske regerings sundhedsreform:
”Det samarbejde er truet efter, at regeringen har fremlagt en sundhedsreform, hvor stort set al regional udvikling forsvinder. Det er dybt bekymrende, at man bl.a. har overset værdien af vores nu 27-årige velfungerende samarbejde i Region Sønderjylland-Schleswig. Vi skal lykkes med at ændre det udspil grundlæggende. Behovet for fortsat styrkelse af vort grænseoverskridende samarbejde til glæde og gavn for både mindretals- og flertalsbefolkningen består”.
En række sønderjyske borgmestre bakker op om Region Sønderjylland-Schleswig og Jens Wistofts kritik og håber, regeringen ændrer den del af sundhedsreformen.
Flensborg Avis forsøgte i sidste uge at få en kommentar fra Kulturministeriet, men fik at vide, at man ikke har haft tid til at sætte sig ind i sagen.
Magasinet Grænsen venter også svar på en række spørgsmål samme sted.
Flere nyheder: