Alssund
Sund mellem Als og Sundeved i Jylland. Sundet er 8 km langt og har en bredde på ca. 500 meter. Alssund er 8-10 m dybt og forbinder Als Fjord i nord med Sønderborg Bugt i syd. Hen over Alssund forbinder Christian X’s Bro (1930) og Alssundbroen (1981) øen Als med fastlandet. Gunstige topografiske forhold har været årsag til Sønderborgs etablering og udvikling i den sydlige del af sundet.
Alssund havde stor betydning under belejringen af Dybbøl frem til den 18. april 1864, fordi de danske tropper fra Dybbølskanserne kunne trække sig tilbage til Als via pontonbroen ved Sønderborg.
Efter nederlaget den 18. april 1864 og sammenbruddet i fredsforhandlingerne i London i juni 1864 satte preussiske tropper natten mellem 29. og 30. juni 1864 over Alssund i en mindre armada af joller og små fiskerbåde, som havde været gemt i Sottrupskov, som ligger lige ned til Alssund. Overgangen blev truet af det pansrede danske krigsskib Rolf Krake, der gik til modangreb og uden problemer kunne sænke de preussiske landgangsbåde. Uheldigvis misforstod skibets kaptajn Rothe situationen og vendte om og sejlede til Mommark for at evakuere den danske hær, hvorefter den preussiske landgang uhindret kunne fortsætte og Als erobres.
Litteratur:
Henrik Jakob Mynster Alsted i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Inge Adriansen og Peter Dragsbo (red.): Sønderborg i 750 år – tværsnit og perspektiver. 2006.
Skov- og Naturstyrelsen: Vandreture nr. 97.

