Gå til leksikonoversigt

Fajancefabrikker

Begreber

Fajancefabrikationen i Hertugdømmerne eksisterede i godt 100 år fra midten af 1750’erne til omkring 1860. Den ældste af disse var fabrikken i Slesvig, der blev grundlagt i 1755, fulgt op få år efter af fabrikkerne i Criseby-Eckernförde, Kiel, Stockelsdorff og Rendsborg, alle i Hertugdømmernes østlige del. De nævnte fabrikker fik alle korte liv, Stockelsdorff lukkede i 1786, Kiel i 1787, Criseby-Eckernförde omkring år 1800, Rendsborg i 1813 og Slesvig i 1814.

I Kellinghusen, mellem Itzehoe og Neumünster i Holsten, stiftet i 1763, eksisterede fajancefabrikationen omkring 100 år som seks på hinanden følgende fabrikker. Alle fabrikker, undtagen Rendsborg, producerede fajancegenstande dekoreret med polykrome, blå og mangane dekorationer på hvidlig tinglasur, men hver fabrik udviklede særlige kendetegn, og mange af fajancerne er signerede. Rendsborg-fabrikken specialiserede sig ret hurtigt i at fremstille cremefarvet stentøj efter engelsk forbillede.

For Kellinghusen gjaldt det, at fabrikkerne overlevede indtil omkring 1860 ved i begyndelsen af 1800-tallet at omlægge deres produktion til grødfade og skåle med gule, brune og grønne blomsterdekorationer, der var enklere at fremstille og kunne sælges billigere lokalt.

Af Inger Lauridsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:

Kaj Uldall: Gammeldansk fajance fra fabrikker i kongeriget og hertugdømmerne, 1962.

Jørgen Ahlefeldt-Laurvig: Fajancer fra Kellinghusen 1763-1860. 1983. 

Fajancearbejder fra Slesvig og Holsten.

Fajancearbejder fra Slesvig og Holsten.

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder. Foto: Henrik Bonnichsen.