Gå til leksikonoversigt

Institut for Grænseregionsforskning

Begreber

Institut for Grænseregionsforskning (IFG) blev oprettet i Aabenraa i 1976 af Sønderjyllands Amt og Undervisningsministeriet efter en ide af Troels Fink.

Det havde som opgave at forske i de europæiske grænseregioner, det grænseoverskridende samarbejde og udviklingen ved den dansk-tyske grænse. Efter fusion med Syddansk Universitet i 2004 og flytning til Alsion i Sønderborg i 2007 forsker og underviser IFG i livsvilkår og historie for flertal og mindretal i europæiske grænseområder og har en særlig forskningsforpligtelse over for det tyske mindretal i Sønderjylland.

Centralt på IFG står også forskning og undervisning i erhvervsøkonomi, regionaløkonomi og -udvikling, bl.a. grænseoverskridende samarbejde og grænsehandel. IFG deltager i internationale forskningsnetværk, har samarbejde med det regionale erhvervsliv og udgiver det populærvidenskabelige tidsskrift Pluk.

I 2015 blev instituttet nedlagt som en selvstændig institution. I 2016 blev Center for Grænseregionsforskning (CBRS) oprettet ved Syddansk Universitet og har stadig hjemme i Sønderborg på Campus Alsion. Centeret ledes af professor Steen Bo Frandsen og dets forskning ligger i forlængelse af den tradition, som blev skabt af Institut for Grænseregionsforskning. 

Af Gerd Battrup i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen 2023.

Litteratur:

Grænseregionsforskning 1976-2001. 2001.