Gå til leksikonoversigt

Institut for Grænseregionsforskning

Begreber

Institut for Grænseregionsforskning (IFG) blev oprettet i Aabenraa i 1976 af Sønderjyllands Amt og Undervisningsministeriet efter en ide af Troels Fink.

Det havde som opgave at forske i de europæiske grænseregioner, det grænseoverskridende samarbejde og udviklingen ved den dansk-tyske grænse. Efter fusion med Syddansk Universitet i 2004 og flytning til Alsion i Sønderborg i 2007 forskede og underviste IFG i livsvilkår og historie om flertal og mindretal i europæiske grænseområder og med en særlig forskningsforpligtelse over for det tyske mindretal i Sønderjylland. Instituttet var rådgiver for Folketinget i forbindelse med dansk-tyske mindretalsforhold.

Centralt på IFG stod også forskning og undervisning i erhvervsøkonomi, regionaløkonomi og -udvikling, bl.a. grænseoverskridende samarbejde og grænsehandel. IFG deltog i internationale forskningsnetværk, samarbejdede med det regionale erhvervsliv og udgav det populærvidenskabelige tidsskrift Pluk.

Instituttet har været ledet af Troels Fink, Niels Groes, Johan Peter Noack, Henrik Becker-Christensen, Jørgen Kühl, Karen Margrethe Pedersen og Elisabeth Vestergaard.

I 2016 blev instituttet nedlagt. I stedet blev et mindre  Center for Grænseregionsforskning (CBRS) oprettet under Statskundskab på Syddansk Universitet. Centret er placeret på Campus Alsion i Sønderborg og ledes af professor Steen Bo Frandsen. Centrets forskning ligger i forlængelse af den tradition, som blev skabt af Institut for Grænseregionsforskning.  

Af Gerd Battrup i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen 2024.

Litteratur:

Grænseregionsforskning 1976-2001. 2001.