Gå til leksikonoversigt

Lornsen, Uwe Jens, 1793-1838, slesvig-holstensk aktivist

Personer

Uwe Jens Lornsen blev født på øen Sild og læste jura i Kiel og Jena. I Jena blev han medlem af Burschenschaft-bevægelsen, der var en stærk tysk-national ungdomsbevægelse. I 1822 blev Lornsen ansat i det Slesvig-holstensk-lauenborgske Kancelli i København. Her blev han i 1826 kontorchef og i 1830 kancelliråd. Han blev efterhånden kritisk over for finansforvaltningens uigennemskuelighed, og han valgte i 1830 at søge embede som landfoged på sin fødeø Sild. 

I november samme år udgav Lornsen skriftet Ueber das Verfassungswerk in Schleswigholstein, hvori han krævede, at der blev indkaldt til en forfatningsgivende forsamling for Hertugdømmerne. Lornsen og hans støtter mente, at Slesvig-Holsten skulle udvikle sig til en selvstændig og samlet politisk enhed med eget parlament og med skattebevilligende og lovgivende magt. Dog forestillede Lornsen sig, at Slesvig-Holsten skulle være i personalunion med Danmark. 

Skriftet skabte begejstring i Kiel og stor bekymring hos Frederik den 6. i København. Den 23. november 1830 blev Lornsen på kongens befaling anholdt. Lornsen fik frataget sit embede og idømt et års fængsel, som han afsonede i Kiel og Rendsborg. Efter løsladelsen udvandrede han til Brasilien, vendte tilbage til Europa nogle år senere og tog sit eget liv i 1838 under et ophold i Schweiz. Lornsens korte men intense politiske indsats indvarslede slesvig-holstenismen, som senere fik afgørende betydning for den politiske udvikling i området. Hans skrift var en medvirkende faktor i oprettelsen af de fire stænderforsamlinger i 1834.  

Uwe Jens Lornsen på tysk afstemningsplakat fra 1920.

Uwe Jens Lornsen på tysk afstemningsplakat fra 1920.

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.