Rendsburg
Rendsburg (dansk: Rendsborg) er en betydningsfuld by ved Ejderen vest for Kiel med et indbyggertal på 30.545 (2023). Rendsburg er bl.a. kendt for en fæstning, anlagt af Christian 3. i slutningen af 1500-tallet og nedlagt i 1852 efter Treårskrigen. På fæstningens sydportal opsattes ca. 1670 den såkaldte Ejdersten med indskriften: "Eidora romani Terminus Imperii" (Ejderen, det romerske riges grænse).
Centrum for fæstningen var Paradepladsen, hvorfra tropper kunne sendes til de forskellige volde og bastioner omkring byen ad de gader, som stråler ud fra pladsen. På Paradepladsen ligger bl.a. Kommandantboligen. Her døde Christian 7. i 1808 af et slagtilfælde lige efter, at han havde set spanske hjælpetropper rykke ind i fæstningen. Fra det midterste vindue på bygningens 1. sal blev Frederik 6. udråbt til konge. Med Prinsen af Nørs erobring af fæstningen begyndte Treårskrigen i 1848.
"Plan af fæstningen Rendsborg", håndkoloreret kort fra Frederik den Femtes Atlas, Bd. 29, Tvl. 53. 1700-1750.
Det Kgl. Bibliotek.
I Rendsburg fremvoksede en tidlig støbejernsindustri, f.eks. anlægget Carlshütte, grundlagt i 1827 og ejet af den gamle sønderjyske slægt Ahlmann.
Rendsburg er et trafikalt knudepunkt ved Kielerkanalen, som ved Rendsburg er opstemmet for at give plads til en regulær flodhavn. Jernbanebroen fra 1911-13 med den lange "sløjfe" omkring Rendsburg for at få togene op i tilstrækkelig højde (42 m), inden de passerer kanalen, er også iøjnefaldende. Under jernbanebroen hænger en helt usædvanlig "svævefærge", der hænger i lange stålwirer. Den transporterer biler over Kielerkanalen. Endelig er Rendsburg den eneste by ved Kielerkanalen, hvor man kan passere kanalen under vandet.
Dansk Skoleforening for Sydslesvig driver Ejderskolen i byen (oprettet i 1952) samt en børnehave. Mindretallet bruger den gamle Amtmandsgård som forsamlingshus. Endvidere er der en dansk menighed i byen.
Litteratur:
Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt i: Schleswig-Holstein Lexikon.
Svævefærgen over Kielerkanalen. Foto fra 2015.
Foto: Eduard47 CC BY-Sa 4.0.