TV Syd
Regional tv-stationer, der dagligt producerer nyheder og aktualitetsprogrammer. Den dækker det sydlige Jylland og Sydslesvig og er en selvstændig, selvejende virksomhed. TV Syd er redaktionelt og økonomisk uafhængig af TV 2 Danmark, selvom der er et tæt samarbejde og levering af nyhedsindslag. TV Syd er fondsejet og uafhængig af politiske og økonomiske interesser. Den ledes af en fondsbestyrelse og et repræsentantskab. Fondsbestyrelsen udpeger bestyrelsen for A/S TV-Syd, der er et driftsselskab med TV Sydfonden som eneaktionær.
Gennem 1970’erne var der et ønske fra politisk borgerlig side om at bryde Danmarks Radios tv-monopol. Samtidig blev der ført en principiel debat om decentralisering af de danske medier, bl.a. ud fra ønsket om at styrke den lokale tv-dækning. Der var bekymring over, at op imod 40% af seerne i Sønderjylland foretrak tysk tv, især den regionale station NDR, der fra sit studie i Flensborg dækkede grænseregionen. TV Syd sendte første gang 22. oktober 1983 som en forsøgsstation under Danmarks Radio, først fra Haderslev, senere flyttedes domicilet til Kolding. Sønderjyden Helge Lorenzen stod for den daglige ledelse, mens vestjyden Knud Øllgaard var bestyrelsesformand, og der var fra starten 11 medarbejdere. TV Syd blev landskendt, da den sønderjyske krimi-serie ”Apotekeren i Broager”, der var blevet sendt i oktober 1983, blev genudsendt landsdækkende i 1985.
Den 13. oktober 1986 blev DR’s monopol endegyldigt brudt, da TV Syd sendte sit første program som selvstændig tv-station. Den 3. februar 1987 fik TV Syd Kulturministeriets godkendelse som den første regionale tv-station i Danmark. Den fik stor indflydelse for opbygning af hele TV2’s netværk af regionalstationer. I oktober 1987 var TV Syd igen med til at skrive dansk tv-historie, da den som første danske tv-station sendte reklamer. Og i december 1999 var tvsyd.dk først med web-tv i Danmark. Med magasinet HierHer i slutningen af 1990’erne beviste TV Syd og NDR, at det er muligt at lave dansk-tyske fællesprogrammer.
Af René Rasmussen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur: Henrik Fangel: 10 år med TV-Syd. 1993. Karlo Christensen: Brændenælderne ved Kongeåen. 25 år med TV-Syd. 2008.