Unge Grænseværn, Det (DUG)
Ungdomsbevægelse udsprunget af to store ungdomsstævner hhv. i Tønder og på Dybbøl Banke i maj og juni 1933 som modtræk til tyske nazisteres krav om grænseflytning. Det blev grundlagt i september 1933 som paraplyorganisation for danske ungdomsforeninger. Da denne ambition mislykkedes, blev der i stedet satset på individuelle medlemmer (31.000 i 1940). Leder og ikon var lærer Peter Larsen Marcussen.
Det Unge Grænseværn ansatte vandrelærere og oprettede vandrerhjem i Kollund, Rudbøl og Jyndevad. Ved folketingsvalget i 1939 var det en afgørende faktor i det arbejde, der forhindrede hjemmetysk fremgang. Samme år fik Det Unge Grænseværn hovedsæde i kurhotellet i Gråsten. Peter Larsen Marcussens ambition om ekspansion i hele Norden mislykkedes, selvom bevægelsen skiftede navn i 1940 til Dansk-Nordisk Ungdomsforbund. Efter 1945 engagerede foreningen sig stærkt i Sydslesvig-spørgsmålet, hvilket ikke bremsede medlemsnedgangen, heller ikke et skifte i 1954 tilbage til det oprindelige navn.
I 1978 blev Det Unge Grænseværn omdannet til en fond til støtte for dansk ungdomsarbejde i grænselandet.
Af Axel Johnsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur:
Knud Fanø m.fl.: Det unge Grænseværn DUG, 1983.