Det afklares formentlig i løbet af 2017, om Mikkelberg ved den nordfrisiske kyst kan drives videre som galleri, oplyser Jon Hardon Hansen, der for formand for Mikkelberg-Fondens bestyrelse.

Foto: Mikkelberg

Et fyrtårn for dansk kultur

I år er det 50 år siden, at grundstenen til Mikkelberg blev lagt. Det folkelige mødested ved den nordfrisiske vestkyst har gennem årene tiltrukket prominente kunstnere og tusindvis af gæster nordfra. Nu er Henry Buhl, grundlægger og drivkraft bag stedet, gået bort, og fremtiden er uvis.

På oldnordisk betyder ”Mikkelberg” det store bjerg. Det navn passer godt til stedet. For Mikkelberg - Center for Cricket og Nordisk Kunst på møllehøjen ved Hattsted få kilometer nord for Husum hæver sig i det flade marskland og har fra 1970erne tiltrukket op mod 15.000 besøgende årligt og berømte kunstnere fra Danmark og Norden. De danske billedkunstnerne Wilhelm Freddie, Svend Dalsgaard og Sven Havsteen-Mikkelsen er nogle af dem, der var tæt knyttet til Mikkelberg.

Det var ægteparret Anne-Kjestine og Henry Buhl, der i 1967 købte den gamle mølleruin og dér opbyggede både et galleri og en cricketbane. Henry Buhl videreførte arbejdet efter Anne-Kjestines død i 1992, og før sin død i december 2016 oprettede han Mikkelberg-Fonden, der skal sikre livsværket for eftertiden.

Et enestående livsværk

Finn Slumstrup, der er forhenværende formand i Grænseforeningen og har siddet i Mikkelberg-Fondens bestyrelse, kendte Henry Buhl godt. I 2008 udgav Finn Slumstrup bogen Dage på Mikkelberg, der giver indblik i de mange aktiviteter omkring kunst- og cricketcenteret.

”Mikkelberg er et dansk, kulturelt fyrtårn syd for grænsen, som er resultatet af Henry Buhls personlighed og fantastiske arbejde gennem en menneskealder. Der er ingen anden end ham, der kunne finde på den vanvittige kombination af kunst og cricket, og så endda få stor succes med begge dele. Det er på mange måder et suverænt enmandsshow”, siger Finn Slumstrup.

En usikker fremtid

Husum Cricketklub, der er en del af Mikkelberg, er medlem af Dansk Cricketforbund, Dansk Idrætsforbund og det internationale cricketforbund ICC, og Husums spillere har i dag lov til at spille på det danske landshold. Mikkelsbergs galleri, derimod, går efter Henry Buhls død en mere usikker fremtid i møde. Det fortæller Jon Hardon Hansen, der er formand i Mikkelberg-Fondens bestyrelse.

”Bestyrelsen vil meget gerne bevare både cricket og kunst på Mikkelberg. Vi vil vende hver en sten, både hvad angår galleriets økonomi og koncept for at finde ud af, om det kan lade sig gøre at drive Mikkelberg videre som kunstcenter. I det arbejde får vi hjælp fra en række ressourcepersoner, der forstår sig på samtidskunst”, siger Jon Hardon Hansen, der regner med en afklaring af Mikkelbergs fremtid i løbet af 2017.