Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld har valgt at gøre udstillingen ‘De skæve historier om 1920-grænsen’ permanent
Siden 2017 har man på Genforenings- og Grænsemuseet i Frederikshøj nord for Christiansfeld kunnet opleve særudstillingen ‘De skæve historier om 1920-grænsen’, og det vil man også kunne, når museet åbner igen efter corona. Som følge af en overvældende interesse bliver udstillingen nemlig en permanent del af museet, siger bestyrelsesformand Kaj Gottlieb Nielsen.
“Vores gæster har været meget begejstrede. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger, og mange har sagt, at det ville være ærgerligt, hvis udstillingen forsvandt. Det har vi lyttet til”, siger han.
I udstillingen bliver den besøgende taget med langs den dansk-tysk grænse, fra grænseovergangen Siltoft ved Det Fremskudte Dige i vest til Skomagerhus i øst, hvor Dambroen går over Krusås udløb i Flensborg Fjord.
Undervejs kan man bl.a. opleve den særlige historie om den danske slægtsgård Vilmkærgård, der ligger i en lomme på grænsen til Tyskland lige ud til vejen ‘Wilmkjerweg’. Hvis gårdejeren skal en tur i den lokale Dagli’ Brugsen i Padborg på den danske side af grænsen, skal han først køre knap 200 meter i Tyskland for så at kunne køre ind i Danmark.
“Det er en sjov historie, og det er jo faktisk den eneste grænseovergang, der aldrig har haft en grænsebom. Gårdens beboere og gæster har siden den dansk-tyske traktat af 1922 frit kunnet passere ind i Tyskland for at komme til gården”, siger Kaj Gottlieb Nielsen.
Som følge af coronasituationen i Danmark har museet været lukket siden 1. december. Kaj Gottlieb Nielsen håber dog, at museet snart kan åbne igen, når den udskudte fejring af 100-året for Genforeningen finder sted i perioden 1. maj til 15. juni.