Sydslesvigeren Michael Schulte, der stillede op for Tyskland i lørdagens europæiske Melodi Grand Prix i Lissabon, blev på dansk tv introduceret som mindretalsdansker for 1,1 million danskere. En ung mand som Michael Schulte har meget stor PR-værdi for det danske mindretal og kan være led i en moderne fortælling om mindretallet, siger kommunikationsrådgiver Kresten Schultz-Jørgensen.
Schulte er fra det danske mindretal i Sydslesvig og har gået i dansk skole i Flensborg”.
Sådan introducerede den danske kommentator Ole Tøpholm sydslesvigeren Michael Schulte for de 1,1 million danske tv-seere, der lørdag fulgte finalen i det europæiske Melodi Grand Prix, Eurovision, i Lissabon. Her fik Michael Schulte en fjerdeplads og blev blandt andet hjulpet på vej af de danske seere, der i afstemningen gav ham de maksimale 12 point for sangen ”You let me walk alone”.
Michael Schulte har meget stor PR-værdi for det danske mindretal og kan være led i en moderne fortælling om mindretallet, vurderer kommunikationsrådgiver og underviser i strategisk kommunikation Kresten Schultz-Jørgensen.
”Det betyder enormt meget, at det danske mindretal på denne måde spilles ind i en dansk medievirkelighed. Lørdag aften fik titusinder, og måske hundredtusinder, af danskere øjnene op for det danske mindretal gennem det faktum, at en fantastisk god popsanger er rundet af det danske, selvom han er opvokset i, og stiller op for, Tyskland”, siger han.
Kresten Schultz-Jørgensen har udmærket kendskab til det danske mindretal. Han er bekymret for, at mindretallet er ved at blive glemt af yngre generationer af danskere og dermed også af yngre politikere, hvilket i yderste konsekvens truer den danske statsstøtte, der danner grundlag for mindretallets danske institutioner.
”I skal ikke blive glemt, hed det i 1920. Men i dag mener jeg, at fortællingen om mindretallet står svagt blandt de unge. Det danske mindretal mangler en moderne fortælling, og Michael Schulte er perfekt til denne fortælling. En ung fyr, der står på en scene og spiller musik. Det kan de unge forholde sig til. Det er præcis sådan, mindretallet skal markere sig i medierne”, siger Kresten Schultz-Jørgensen, der vurderer, at det danske mindretal ikke selv er klar over, at mindretallets ikke længere er så kendt i Danmark.
Eurovision-finalen, der lørdag aften blev sendt på DR1, var med 1,1 millioner seere ugens mest sete udsendelse på dansk tv. Også sangkonkurrencens to semifinaler lå med henholdsvis 735.000 og 409.000 seere på top ti over de meste sete udsendelser. Og allerede ved semifinalerne var danske medier i kontakt med Michael Schulte, der blandt andet spillede Brødrene Olsens Eurovision-vindersang ”Smukt som et stjerneskud” fra 2000 for de danske seere på DR.
Michael Schulte har sin egen YouTube-kanal. Her kan man høre både hans grandprix-sang og andre sange