Michael Schulte, der tilhører det danske mindretal i Sydslesvig, optrådte ved det europæiske Melodi Grand Prix i maj og fik 12 point af de danske tv-seere. Nu håber han på en karriere i Danmark.

Foto: PR-foto

"Jeg vil gerne give koncerter i Danmark"

Ved det europæiske Melodi Grand Prix i maj håbede sydslesvigske Michael Schulte, der stillede op for Tyskland, at danskerne ville stemme på ham. Det gjorde danskerne med maksimalt pointtal

Jeg håber virkelig, at danskerne kan lide min musik, og hvis jeg får en fornemmelse af, at de kan lide min musik, vil jeg gerne tage på tour og spille koncerter i Danmark og på den måde sige tak.”

Sådan sagde 28-årige Michael Schulte, da magasinet Grænsen talte med ham kort før finalen i det europæiske Melodi Grand Prix den 12. maj i Lissabon, hvor han repræsenterede Tyskland. Og man må forvente, at danskerne snart får set mere til den unge sydslesviger med de røde lokker – for han fik maksimale 12 point af de danske seere, der dermed hjalp Tyskland til en samlet fjerdeplads ud af 26 finalister. 

Men hvem er Michael Schulte, og hvad betyder det for ham selv, at han er opvokset i det danske mindretals institutioner og har taget sin studentereksamen på Duborg-Skolen i Flensborg?

“Min opvækst i mindretallet har betydet enormt meget for den, jeg er. Jeg taler dansk og orienterer mig også mod dansk kultur. Mange af mine venner bor i dag i Danmark, og jeg kunne også selv have fundet på at flytte over grænsen, hvis ikke det havde været for min musik, som det er nemmere at komme igennem med i Tyskland, hvor der er et større publikum”, siger han.

Michael Schulte har sin egen YouTube-kanal med over 230.000 følgere, og han har bosat sig i Buxtehude i delstaten Niedersachsen, fordi det herfra er nemt at komme til lufthavnen i Hamborg og derfra videre ud i Europa, hvor han har givet koncerter og interviews i bl.a. London, Madrid og Amsterdam, efter han blev kåret som den tyske Grand Prix-deltager med sangen “You let me walk alone”. 

“Jeg tror også, at min opvækst i mindretallet har betydet noget for min musik. Det, at jeg fra barnsben har lært dansk, har gjort det lettere for mig at lære engelsk, som er det sprog, jeg synger på. Og i de danske skoler har vi som børn sunget meget mere, end man gjorde i de tyske skoler, hvilket nok har vakt min interesse for musik”, siger Michael Schulte og oplyser, at hans forældre er tyskere, som har valgt at sende deres børn i dansk skole og ind i det danske mindretal.

“Lige nu er det på grund af min musikkarriere desværre ikke muligt for mig at flytte tilbage til Sydslesvig. Men hvis jeg senere ville finde på at bo i Sydslesvig, ville jeg også sende mit barn i dansk skole”, siger Michael Schulte, der til august skal være far for første gang med sin kæreste Katharina Mayer.

Min fars død

Sangen “You let me walk alone” har Michael Schulte skrevet sammen med tre sangskrivere, deriblandt danske Thomas Stengaard. Den handler om Michael Schultes far, der døde, da Michael Schulte var 14 år gammel.

“I dag er jeg meget afklaret med min fars død. Men sorgen sidder stadig i mig, og den er med til at gøre min musik autentisk, så jeg føler det, jeg synger. Da jeg var yngre, brugte jeg nok også musikken til at bearbejde min fars død, som jeg ikke talte så meget om. Som voksen er jeg mere åben omkring det, og jeg håber, min åbenhed kan hjælpe andre i lignede situationer”, siger Michael Schulte.

Se Michael Schultes optræden i Sydslesvigteltet ved sommerens Folkemøde på Bornholm: https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGraenseforeningen%2Fvideos%2F1838048479593103%2F&width=720&show_text=false&appId=196814637057097&height=405