Hamborg Hallig er en lille ø i Vadehavet og er én af mange spændende feriemål i Sydslesvig.

Foto: Hallig-Krog

Grænsens sommerguide til Sydslesvig

Træt af 12-timers køreture, kedelige motorvejshoteller og kø-kaos ved Hamborg? Så træd på bremsen lige efter grænsen og nyd en perlerække af oplevelser for alle medlemmer af familien. Grænsen guider til fem kendte og mindre kendte oplevelser i Sydslesvigs sommerland.

Veterantogbanen blev etableret i 1979.

Veterantogbanen blev etableret i 1979.

Foto: Dampf in SH

Damptog og smuk natur

Tag på en rejse tilbage i tiden med damptog gennem den smukke natur fra Kappel til Sønder Brarup. Veteranbanen blev etableret i 1979 og har en imponerende samling af skandinaviske vogne og lokomotiver. Kører man retur til Kappel får man en times pause i den hyggelige by Sønder Brarup, hvor man kan besøge kirken, bronzealdergravhøjen Kummerhy og spise frokost. Togene kører lørdage og søndage om sommeren. Læs mere om afgangstider og priser på Angler Dampjernbanes hjemmeside.

www.angelner-dampfeisenbahn.de

Hamborg Hallig er en ø i Vadehavet.

Hamborg Hallig er en ø i Vadehavet.

Foto: Hallig-Krog

Spis lammekoteletter på en hallig

Hamborg Hallig er en ø i Vadehavet, hvor der er gode strande og et rigt fugleliv. Fra Sönke-Nissen-Koog er der en dæmning ud til den lille ø. På den lokale kro, Hallig-Krog, kan man nyde en kotelet af lokale Hallig-lam røget på digegræs. Vil man undgå vejafgiften kan man parkere bilen og gå eller leje en cykel ved diget i informationscentret Amsinck-Haus. En hallig er en uinddæmmet småø i Vadehavet. Hamborg Hallig er en tidligere hallig, men har bevaret navnet.

www.hallig-krog.de

Alle tekster på museet er oversat til dansk i et hæfte, som man kan få med rundt gratis.

Alle tekster på museet er oversat til dansk i et hæfte, som man kan få med rundt gratis.

Foto: Wikinger Museum Haithabu

Rejs tilbage til vikingetiden

I vikingetiden var Hedeby Danmarks største og vigtigste by. Besøg det nyrestaurerede Vikingemuseum Hedeby og gå en tur i det gamle Hedeby. Byen havde i vikingetiden en central rolle i europæisk handel, og museet giver et godt indtryk af datidens byggestil, håndværk og liv i det hele taget. Museets nye introduktionsfilm findes i en dansk version og alle tekster på museet er oversat til dansk i et hæfte, man kan få gratis ved indgangen. Fra bådebroen sejler om sommeren et vikingeskib på Slien. Selv dyrene, der græsser i nærheden, er gamle dyreracer.

www.schloss-gottorf.de/haithabu

Den klassiske Slesvig-Holstens strandstol har fået en opgradering, så man kan sove i den.

Den klassiske Slesvig-Holstens strandstol har fået en opgradering, så man nu kan sove i den.

Foto: TMS Büsum

Romantik på stranden

Hvem kunne ikke drømme om at sove på stranden under stjernehimlen til lyden af bølgeskvulp? Den drøm kan blive til virkelighed i Slesvig-Holsten. Her venter den klassiske, stribede Slesvig-Holsten- strandstol, der har fået en opgradering. Madrassen er 140 cm bred og 230 cm lang, så der er plads til to voksne. Sovestrandkurven har desuden en indbygget, vejrbestandig presenning med vinduer, så man kan beskytte sig mod evt. regn og blæst. Sovestrandstolene vandt den tyske turismepris og publikumsprisen 2016. Læs om placering og booking på hjemmesiden.

www.sh-tourismus.de/da/ferieverdener/

sov-paa-stranden

Nolde Museet ligger i Seebüll ikke langt fra den dansk-tyske grænse.

Nolde Museet ligger i Seebüll ikke langt fra den dansk-tyske grænse.

Foto: Nolde Stiftung Seebüll, Fotograf Helmut Kunde/Nolde Stiftung Seebüll

Sommer med Nolde

Om sommeren byder Nolde Museet i Seebüll på en række oplevelser ud over Emil Noldes berømte kunst. Der tilbydes guidede havevandringer i den smukke have, og der er mulighed for at gå en tur på en af vandrestierne rundt om Seebüll by og gennem det landskab, som var så stor en inspirationskilde for Emil Nolde. Gå f.eks. en tur til Hülltoft Tief, hvor man kan svømme en tur i søen og ligge på den offentligt tilgængelige badestrand. Der er også mulighed for at udvikle sine egne kreative evner gennem en række korte kurser og workshops for børn, unge og voksne.

www.nolde-stiftung.de/dk