Det danske mindretals nye turisme- og kulturportal ‘Oplev Sydslesvig’ er nu tilgængelig på en ny hjemmeside, www.oplev-sydslesvig.dk. Målet er at få flere danskere til at møde mindretallet og opleve det sydslesvigske område, der er meget mere end billige grænsebutikker, forklarer oplevelseskoordinator Nikolai Lengefeldt
Området syd for den dansk-tyske grænse er for mange danskere lig med billige grænsebutikker og flade landområder med motorvej. Men det vil det danske mindretal i Sydslesvig nu lave om på med turisme- og kulturportalen ‘Oplev Sydslesvig’, der skal få danskerne til konkret at møde mindretallet.
Det forklarer Nikolai Lengefeldt, der siden oktober har været ansat som oplevelseskoordinator hos Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, hvor projektet, som hele det danske mindretal står bag, er placeret.
“Mange danskere ved ikke rigtigt, hvad der sker hernede syd for grænsen. Nogle ved måske, at der findes et dansk mindretal, men hvad det præcist betyder, ved de færreste. Det vil vi gerne ændre på, og derfor er der en mindretalsvinkel på mange af tingene på siden, og teksterne er skrevet med fokus på, at man her har at gøre med dansk-tysk historie”, siger han og tilføjer, at han håber, at den nye hjemmeside vil få danskerne til at se mere af området end bare grænsebutikkerne.
Det danske sprog er centralt
Hjemmesiden, der bærer det danske mindretals slogan ‘Vi gør Danmark lidt større’, indeholder en lang række tilbud om oplevelser, restauranter og overnatningsmuligheder, hvor en stor del har tilknytning til det danske mindretal. Det betyder, at der på det givne sted bliver talt dansk, hvilket selvsagt letter kommunikationen, når der kommer besøg nordfra.
“For de fleste danskere er det svært at navigere rundt i det tyske. Mange forsøger sig på engelsk, men det kommer man desværre ikke så langt med her. Derfor står det danske sprog helt centralt. Vores nye hjemmeside er det sted, hvor man på dansk kan få det mest omfattende overblik over, hvad Sydslesvig tilbyder”, forklarer Nikolai Lengefeldt og fremhæver, at det på de enkelte oplevelsessider fremgår, hvorvidt der tales dansk eller ej.
På sigt håber Nikolai Lengefeldt, at hjemmesiden vil betyde, at flere oplevelsesudbydere samt spise- og overnatningssteder kan se et større potentiale i de danske gæster.
“Vi håber, at det kan føre til flere dansktalende ansatte rundt omkring”, siger han.
En ekstra grad af detaljer
Som Nikolai Lengefeldt forklarer, findes der også mange tyske tilbud på siden. Her er det dog noteret, hvis der ikke tales dansk, og tyskkundskaber er påkrævet. På de enkelte oplevelsessider er en række råd også noteret, så man som dansker ikke kommer på dybt vand på grund af kulturelle forskelle.
“F.eks. står der et sted, at man kan tage toget til Flensborg og bruge sit rejsekort, men at man skal huske at checke ud inden Flensborg, idet der ikke er nogen check-ud-stander på Flensborg Station. Der står også, at man skal huske kontanter, når man skal ud og spise, da mange restauranter ikke tager imod betalingskort, og at saunaer i Tyskland er fælles for begge køn og foregår uden badetøj”, forklarer Nikolai Lengefeldt og fortsætter.
“Den grad af detaljer, som for os, der bor her, er en selvfølge, håber vi kan være til hjælp for danskere, der måske kommer med en dansk forestilling om, hvordan tingene forholder sig”, tilføjer han.
Nikolai Lengefeldt er ansat som oplevelseskoordinator hos Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og har udarbejdet den nye portal, Oplev Sydslesvig.
Foto: Privatfoto