Tilbage til nyhedsliste

Ildsjæle modtager Grænseforeningens Pris 

13. maj 2023

Ægteparret Signe Andersen og Anders Schaltz Andersen har været aktive i det danske mindretal i Sydslesvig gennem en menneskealder. Lørdag aften modtog de Grænseforeningens Pris for deres ekstraordinære indsats.

Anders Schaltz Andersen og Signe Andersen modtog lørdag aften Grænseforeningens Pris.

Anders Schaltz Andersen og Signe Andersen modtog lørdag aften Grænseforeningens Pris.

Foto: Grænseforeningen

Siden 1970’erne har Signe Andersen og Anders Schaltz Andersen arbejdet ukueligt for det danske mindretal i Sydslesvig gennem et utal af frivillige roller. Lørdag aften blev de hædret for deres livslange indsats med Grænseforeningens Pris, der består af 25.000 kr.  

”Vi er meget overraskede og taknemmelige. Vi kan ikke helt forstå, at det lige er os, for der er så jo mange andre ildsjæle i Sydslesvig, der også fortjener at modtage sådan en anerkendelse. Vi modtager prisen også på deres vegne med stor glæde og ydmyghed”, siger Signe Andersen og Anders Schaltz Andersen.  

Prisen blev overrakt ægteparret af Grænseforeningens formand, Peter Skov-Jakobsen, lørdag aften den 13. maj i forbindelse med Grænseforeningens Sendemandsmøde 2023, der blev afholdt den 13.-14. maj på Vingsted Hotel og Konferencecenter. 

”Signe Andersen og Anders Schaltz Andersen har i en menneskealder været en del af det danske arbejde i Sydslesvig. Faktisk har de ikke bare været en del af det danske arbejde, de har nærmest været med i HELE det danske arbejde. I virkeligheden vil det næsten være nemmere at nævne de få ting, de ikke har bidraget med end den lange liste over aktiviteter, begivenheder og episoder med deres fingeraftryk. De er ildsjæle i ordets oprindelige betydning”, skriver Grænseforeningens formandskab, der foruden Peter Skov-Jakobsen tæller Jørgen Bruun Christensen og Else Tornbo, i sin motivering.  

Signe Andersen er selv fra Sydslesvig og student fra Duborg-Skolen, mens Anders Schaltz Andersen er opvokset på en gård ikke langt fra Bjerringbro. De er begge uddannede lærere og mødte også hinanden på lærerseminariet i Silkeborg. De blev gift i 1969 og flyttede hurtigt efterfølgende til Sydslesvig og fik begge ansættelse på Husum Danske Skole.  

”Jeg er vokset op i et meget dansk hjem, og begge mine forældre var meget aktive i mindretallet. Jeg synes ikke, at jeg har valgt noget til eller fra. Det har bare altid været sådan, at man deltager i, hvad der bliver tilbudt. Og så blev Anders jo nødt til at følge med”, fortæller Signe Andersen. 

I dag er de begge pensionister og bosat i Vanderup nær Flensborg efter mange år i Hatsted på Sydslesvigs vestkyst. I løbet af årene har de været udvalgsmedlemmer, haft bestyrelsesposter eller taget tjansen som revisor både lokalt og mere bredt dækkende. Engagementet har spændt fra Sydslesvigsk Forening (SSF), Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU) over kirkemenigheden, badmintonklubben og skakklubben til Dansk Lærerforening i Sydslesvig, Sprogforeningen i Sydslesvig og Christianslyst Venner for nu blot at nævne et par stykker. 

”Vi flyttede til Vanderup for at slippe for de lange køreture på tværs af Sydslesvig. Det har vi været glade for. I dag kan vi ikke være lige så aktive som tidligere, men vi gør stadig en dyd ud af at deltage og være aktive brugere. Men så må det være nogle andre, der tager opvasken og flytter stolene på plads”, siger de to ildsjæle. 

Grænseforeningens Pris, der har været uddelt med jævne mellemrum siden 1985, gives til en person eller organisation, der med vedholdenhed eller på nyskabende vis har ydet en ekstraordinær indsats for at øge kendskabet til Sydslesvig, grænselandets forhold eller mindretal.