Lund, Hans, 1890-1969, højskoleforstander og historiker
Hans Lund stammer fra Varde og blev i 1909 student fra Ribe Katedralskole. Han havde allerede som barn en levende interesse for Sydslesvig og for historie, hvilket han sammen med kristendomskundskab studerede ved Københavns Universitet.
I København var han aktiv i det grundtvigske ungdomsarbede på Frederiksberg. i 1917 blev han ansat som lærer i historie og samfundsfag på Askov Højskole og var i 1921 medinitiativtager til tidsskriftet Dansk Udsyn.
1. november 1926 efterfulgte Hans og hustruen Ellen Margrethe Lund forstander Erik Appel på Rødding Højskole, hvor Lund ved siden af forstanderarbejdet underviste i historie, litteratur og samfundsfag. Han påbegyndte de såkaldte månedsmøder på Rødding Højskole, hvor lokalbefolkningen kunne deltage i særlige foredragsarrangementer. Han fortsatte som forstander frem til 1952.
Hans Lund var livet igennem dybt engageret i det sønderjyske foreningsarbejde. Fra 1928 til sin død var han medlem af bestyrelsen for Historisk Samfund for Sønderjylland og i perioden 1928-52 var han medredaktør af Sønderjydske Aarbøger. Fra 1957 til sin død var Lund endvidere formand for Sønderjysk Skoleforening. Hans Lund var i 1950 sammen med forstander J.Th. Arnfred på Askov Højskole og forstander Johannes Dons Christensen initiativtager til oprettelse af Jaruplund Højskole i Sydslesvig.
Hans Lund skrev flere bøger om historiske emner, bl.a. kildeudgivelsen Sofus Høgsbro. Brevveksling og Dagbøger I-II samt en engelsksproget bog om dansk højskolehistorie. Hans Lund stærkt engageret i udgivelsen af bogværket Sønderjyllands Historie. Fremstillet for det danske Folk (1930-1942), hvoraf han selv skrev det meste af bind V, der omhandlede den politiske og nationale udvikling i perioden 1864-1920.
Et portræt af Hans Lund malet af Viggo Kragh-Hansen er ophængt i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa.
Litteratur:
Elsemarie Dam-Jensen i bogen Det nationale Portrætgalleri på Folkehjem.