Bryggerier
Oprindeligt foregik ølbrygning på gårdene eller på mindre bryggerier i en købmandsgård eller en kro. I midten af 1800-tallet introduceredes undergæret bayersk øl, der skulle eftergære køligt i flere måneder. Dette betød, at branchen blev delt mellem nye, større industrier og mindre håndværksdrevne hvidtølsbryggerier.
De første større bryggeri i Slesvig var P. Petersens Eksportbryggeri i Sønderborg fra 1853. Fuglsang i Haderslev blev grundlagt i 1865. Omkring år 1900 var der i Slesvig industrielle bryggerier i næsten alle større byer, således tre i Flensborg og tre i Slesvig, to i Haderslev og to i Tønder samt ét i Aabenraa, Eckernförde, Friedrichstadt, Husum og Sønderborg.
Størst var Aktiebryggeriet i Flensborg med godt 60 ansatte i år 1900. Samme størrelse havde Fuglsang i Haderslev med ca. 30 ansatte i bryggeriet og 30 på malteriet. Flensburger Export-Brauerei havde godt 50 ansatte, og P. Petersen i Sønderborg omkring 30. Resten havde omkring 15 ansatte eller derunder.
I 1920 var der fortsat et bryggeri i alle de sønderjyske købstæder, men udviklingen gik mod færre bryggerier. I 1935 blev Aktiebryggeriet i Aabenraa købt af Fuglsang og nedlagt. P. Petersens Eksportbryggeri i Sønderborg ophørte med produktionen i 1954, og Aktiebryggeriet i Tønder i 1955.
Frem til 2022 var Fuglsang det eneste større bryggeri i Sønderjylland. I 2021 blev Fuglsang opkøbt af Royal Unibrew, og i 2022 blev det besluttet at flytte produktionen til anlæg i Odense og Faxe. Fuglsang Holding beholdt dog bygningerne i Haderslev, hvor der fortsat bliver produceret malt i samarbejde med Royal Unibrew.
I Sydslesvig er Flensburger Brauereien A.G. det eneste større bryggeri i dag.
Af Leif Hansen Nielsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen 2024.
Vicotoria Bryggeri (Tondernsche Victoriabrauerei) i Tønder kort efter indvielsen i 1888. Allerede i 1902 gik bryggeriet konkurs.
Nationalmuseet. Foto: Jacob Andreas Bödewadt.