Mindretallene i Europa er ikke bare en abstrakt størrelse for Grænseforeningens medlemmer: En række lokalforeninger arrangerer ture til det danske mindretal i Sydslesvig og til andre europæiske mindretal og møder mindretallene i deres dagligdag.
Kirsten Rykind-Eriksen har gennem de seneste tre år været med til at arrangere ture til mindretal i Europa i et samarbejde mellem Grænseforeningen i det gamle Vejle amt, kreds 20, der omfatter Vejle, Horsens, Kolding og Fredericia, og Sydslesvigsk Forening (SSF). I år gik turen til det tyske mindretal i Elsass/Alsace på grænsen mellem Tyskland og Frankrig. Også i år var turen en succes, fortæller Kirsten Rykind-Eriksen, der er lokalforeningsformand, formand i kreds 20 og bestyrelsesmedlem i Grænseforeningen.
”De var nærmest misundelige over København-Bonn erklæringerne og ville ønske, de havde samme forhold som det danske mindretal i Sydslesvig”, siger Kirsten Rykind-Eriksen.
Hun og de øvrige ca. 60 deltagere fra grænselandet oplevede, hvad to verdenskrige kan gøre ved et mindretal. Det tyske mindretal i Elsass har oplevet et drastisk fald i befolkningstal. Grunden er, siger det tyske mindretal i Elsass selv, at både Tyskland og Frankrig lytter til dem, men alligevel forventer, at de klarer sig selv.
Men på en tosproget skole i Haguenau fik gæsterne fra nord dog et indtryk af, at det tyske mindretal ikke har givet helt op. Over en årrække har skolen langsomt udviklet sig til at være en succes for det tyske mindretal og har senest også fået en tosproget børnehave.
”Der kunne vi genkende noget fra det danske mindretal. De var så engagerede i at give deres børn gode fremtidsudsigter i begge lande, så derfor var skolen en succes”, siger Kirsten Rykind-Eriksen.
Næste år planlægges en tur til det tyske mindretal i Tyrol, hvor der er et stort tysk mindretal, som har tilkæmpet sig gode forhold. Lige som sidst bruger de mindretalsorganisationen FUEN til at formidle kontakt til mindretallet.