Bog om Grænseforeningens historie er udkommet
Historiker Axel Johnsens bog, Grænsen, folket og staten, udkommer i dag mandag. Bogen er skrevet i anledning af Grænseforeningens 100-års jubilæum i 2020
'Grænsen, folket og staten - Grænseforeningens historie 1920-2020' er skrevet af Axel Johnsen, afdelingschef, Museum Sønderjylland.
Foto: Forsiden af bogen
I dag mandag udkommer bogen Grænsen, folket og staten, Grænseforeningens historie 1920-2020. Det er Axel Johnsen, afdelingschef i Viden og Samling, Museum Sønderjylland, der har skrevet bogen. Han er i forbindelse med bogudgivelsen blevet interviewet til en række aviser, herunder Kristeligt Dagblad, hvori journalist Morten Mikkelsen i sin indledning skriver:
”Bogen fortæller historien om en forening, som de seneste årtier måske har levet en skyggetilværelse, men som midt i det 20. århundrede var en stor folkebevægelse – og som må ses som hovedårsagen til, at der i dag overhovedet er mennesker syd for den dansk-tyske grænse, der definerer deres sindelag som dansk.”
Bogen er betalt af Grænseforeningen, men Axel Johnsen mener dog ikke, at man kan kalde udgivelsen for et bestillingsarbejde.
”Bogen har sine egne selvstændige holdninger. Der er ikke blot blevet holdt en mikrofon op. Jeg synes, det er flot af Grænseforeningen, at man har hyret en ovenikøbet lidt kritisk historiker til at lave arbejdet”, siger han til Flensborg Avis.
JydskeVestkysten har i lørdagens udgave valgt at bringe bogens indledning, der fylder fem sider i avisen.
Gennem de 100 år har Grænseforeningen, hvis medlemstal toppede med ca. 200.000 i slutningen af 1940’erne, haft skiftende dagsordener og er i dag en folkeoplysende organisation modsat tidligere tiders fokus på bl.a. grænserevision og pengeindsamling til Sydslesvig.
Det er forlaget Gyldendal, der udgiver bogen, som kan købes i boghandler og på Gyldendals hjemmeside.
Læs stort interview med forfatter Axel Johnsen om Grænseforeningens historie