Tilbage til nyhedsliste

Dronning Margrethe går i Christian 10.s fodspor ved genforeningsmarkeringen

11. marts 2020

Til juli vil dronning Margrethe og den kongelige familie gå i Christian 10.s fodspor, når fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark kulminerer over fire dage. Desuden deltager Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, statsminister Mette Frederiksen (S) og den slesvig-holstenske ministerpræsident Daniel Günther (CDU) i markeringen. Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Kong Christian 10 rider over den gamle grænse ved Frederikshøj

Christian 10. rider over den gamle grænse den 10. juli 1920. Til højre ses dronning Alexandrine i karet. I sin dagbog skrev kongen følgende om oplevelsen: ”I det øjeblik, jeg var kommet igennem den, fik jublen en ganske ny klang, så jeg ikke var i tvivl om, at jeg nu havde passeret grænsen. Så overvældende var denne modtagelse, at jeg følte mig grebet.”

Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling

Billedet af dronning Margrethes farfar, Christian 10., der den 10. juli 1920 red over den gamle grænse ved Christiansfeld og ind i Sønderjylland, står for de fleste danskere som et ikonisk billede på Genforeningen. Kongen rejste i de efterfølgende dage rundt i Sønderjylland og deltog bl.a. i folkefesten på Dybbøl Banke den 11. juli 1920. Når fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark kulminerer den 9.-12. juli, vil Dronning Margrethe og den kongelige familie gå i Christian 10.s fodspor på en fire dages rundrejse i grænselandet, der er inspireret af kongens rundrejse i området for 100 år siden. Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

”Den 10. juli er det 100-året for Sønderjyllands Genforening med Danmark. Genforeningsdagen blev en mærkedag, ikke blot for sønderjyderne, men en dag som inddrog hele Danmarks befolkning. […] Der vendte et blad sig i Danmarks historie. Det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre”, sagde dronningen i sin nytårstale 2019 om kongens rundrejse, der i dag for mange står som symbolet på, at Sønderjylland blev en del af Danmark.

For at markere øjeblikket og deltage i den nationale fejring af Genforeningen vil dronningen og kronprinsparret den 10. juni køre i karet på den historiske strækning, som Christian 10. red på, og dronningen vil derefter følge en del af sin farfars rute i området. Undervejs vil kronprinsparret samt prins Joachim og prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med dronningen.

Når den officielle markering af 100-året for Genforeningen bliver afholdt med en folkefest på Dybbøl Banke deltager foruden dronningen og kronprinsparret Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, statsminister Mette Frederiksen (S) og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU).

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland – stemte sig ’hjem’ til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian 10. på en rundrejse i området, dagen efter han havde underskrevet ’Lov om Indlemmelse af de Sønderjyske Landsdele i Kongeriget’.

Højdepunkter fra den kongelige families program

Torsdag den 9. juli

Ved Skibelund Krat deltager Dronningen i Folkefest, hvor der vil være underholdning, musik og fællessang. Senere deltager Majestæten i en traditionel højskoleaften på Askov Højskole.  

Fredag den 10. juli

På 100-årsdagen for Christian 10.s ridt over grænsen går Dronningen og Kronprinsparret i Kongens fodspor og indleder dagen med karetkørsel over den gamle grænse ved Frederikshøj. Karetturen slutter i Christiansfeld, hvor Dronningen og Kronprinsparret vil være til stede ved en andagt i Tyrstrup Kirke. Senere på dagen ankommer Dronningen til Haderslev for, ligesom sin farfar, at være æresgæst ved en frokost på Hotel Harmonien. Efterfølgende deltager Majestæten i Folkefest i Haderslev Dampark. Den begivenhedsrige dag slutter i Aabenraa, hvor Dronningen indvier den nyetablerede Genforeningspark foran Folkehjem, som også var stedet, hvor Christian 10. sluttede dagen 100 år tidligere.

Lørdag den 11. juli

Den officielle markering af 100-året for Genforeningen finder sted på Dybbøl Banke ved en Folkefest, hvor Dronningen og Kronprinsparret, statsminister Mette Frederiksen, Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther deltager. I 1920 samledes mange tusinde mennesker på dette sted samme dag. Om aftenen er der festmiddag på Alsik Hotel i Sønderborg med deltagelse af Dronningen, Kronprinsparret samt Prins Joachim og Prinsesse Marie.

Søndag den 12. juli

I Tønder vil Dronningen starte dagen med en karettur, der slutter med et festligt arrangement i Skulpturparken. Efterfølgende besøger Dronningen Højer Mølle, hvor Majestæten vil få indblik i Tøndermarsken, hvis afvanding var en af statens største investeringer i Sønderjylland efter 1920. Senere åbner Majestæten sammen med Prins Joachim og Prinsesse Marie en udstilling om Lensgreve O.D. Schack på Schackenborg Slot. Genforeningsmarkeringen slutter i Esbjerg Kommune, hvor Dronningen og Prins Joachim og Prinsesse Marie er til stede ved en festgudstjeneste i Ribe Domkirke, og samme aften vil Majestæten og Deres Kongelige Højheder deltage i en festmiddag på Vadehavscentret.

Kilde: Kongehuset