Kunstmaleren Franciska Clausen (1899-1986) fra Aabenraa, der længe har været anerkendt internationalt for sin avantgardistiske kunst, bliver genopdaget i Danmark.
I 2018 fik hun opkaldt en plads i København efter sig. I efteråret kunne man se en halv times udsendelse om hende på DR1. Og nu vises hendes værker på danske kunstmuseer.
Kunstmaleren Franciska Clausen (1899-1986), der var i lære hos László Moholy-Nagy i Berlin og Fernand Léger i Paris, var i 1920’erne en anerkendt del af den internationale avantgardistiske bevægelse med udstillinger i Berlin, Paris og New York, men nu er hun også ved at blive genopdaget i sit eget fødeland, fortæller Sally Schlosser Schmidt, der er museumsinspektør på Museum Sønderjylland – Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa, der viser særudstillingen ‘Franciska Clausen og det evige eksperiment’ frem til 24. april.
“Det er glædeligt, at vi i Danmark har fået større fokus på at få sat oversete og især kvindelige kunstnere ind på deres retmæssige plads i dansk kunsthistorie, hvor Franciska Clausen helt klart hører hjemme”, siger hun.
I Aabenraa har Franciska Clausen længe haft en stor stjerne. Det er her, hun blev født og boede de sidste mange år af sit liv. Mange lokale kan huske hende fra bylivet, nogle havde en personlig relation til hende, og i mange hjem hænger der portrætter af familiemedlemmer fra hendes hånd.
“Da Franciska Clausen i 1931 kom hjem til Aabenraa som færdiguddannet kunstner, havde hun betrådt nogle stier i de internationale kunstmiljøer, som man ikke var klar til i Danmark. Derfor ernærede hun sig som naturalistisk portrætmaler, noget hun faktisk var meget dygtig til”, siger Sally Schlosser Schmidt.
Franciska Clausen var i en periode medlem af den internationale kunstnergruppe Cercle et Carré. Efter gruppens opløsning i 1931 tog hun hjem til Danmark, hvor hun først efter 1945 blev gradvist mere anerkendt for sin avantgardistiske kunst. I 1977 fik hun Thorvaldsens Medalje. Franciska Clausen har også portrætteret dronning Margrethe og hendes mor, dronning Ingrid.