Magasinet Grænsen guider til sommeroplevelser i Nordfrisland, der er hjemstavn for det friske mindretal. Oplev blandt andet de helt særlige halliger ud for vestkysten, eller tag på byvandring i de gamle købstæder
Tag på ferie i Nordfrisland, der strækker sig langs den sydslesvigske vestkyst fra den dansk-tyske grænse i nord til Ejderen og købstaden Frederiksstad i syd. Nordfrisland, der officielt blev oprettet som forvaltningsdistrikt i 1970, er hjemstavn for både det frisiske mindretal og det danske mindretal i Sydslesvig. Magasinet Grænsen guider dig til seværdigheder på en dagstur i det nordfrisiske område.
Byvandring i hollænderbyen
Begynd dagen i Frederiksstad, der ofte omtales som “hollænderbyen” blandt andet på grund af byens kanaler og historiske bymidte, hvor størstedelen af de omkringliggende huse er opført efter hollandsk forbillede med gavle, der minder om trappetrin. Byen blev grundlagt i 1621 af hollandske flygtninge, som navngav byen efter den daværende hertug Frederik 3. af Slesvig-Holsten-Gottorp og er i dag et yndet turistmål netop på grund af byens særprægede byggestil. Tag på byvandring i de brostensbelagte gader, og hold pause på bymidtepladsen, hvor der både er mulighed for at nyde en kop kaffe og en sandwich eller en isdessert i parasollernes skygge.
På Nordfrisisk Institut i Bredsted kan man se en udstilling om friserne, der er grænselandets tredje nationale mindretal.
Foto: Grænseforeningen
Mulighed for strand og kultur
Skal dagen være mere afslappende, er det oplagt at køre til kystbyen Sankt Peter-Ording, hvor de kilometerlange strandbanker inviterer til leg, badning eller en lur under parasollen. Er det derimod kulturoplevelser, der har højeste prioritet, kan det anbefales at vende bilen mod nord. Kør ad motortrafikvejen B5 forbi Husum og stop i Hatsted, hvor kunstmuseet Mikkelberg fremviser kunst fra Danmark, Norden og lokalområdet. Fortsæt herefter til Bredsted, der er en central by for det frisiske mindretal i Slesvig-Holsten og er hjemsted for både Frisisk Forening (Friisk Foriining), der er frisernes folkelige organisation, og forskningsinstitutionen Nordfrisisk Institut (Nordfriisk Instituut), der også rummer en udstilling om frisernes historie.
Besøg en af halligerne ud for Nordfrislands kyst. Kør til Hamburger Hallig (foto), eller tag færgen fra Dagebøl til f.eks. Hoge, der er den næststørste hallig og et populært turistmål.
Foto: Grænseforeningen
Kom helt tæt på vandet på halligerne
Sørg også for at have tid til et besøg på halligerne, som der findes ti af ud for Nordfrislands kyst. En hallig er en uinddæmmet vadehavsø, der ikke er omgivet af diger og derfor ofte oversvømmes af stormfloder. Kommer du fra Bredsted, er Hamburger Hallig den nærmeste. Modsat de øvrige halliger har Hamburger Hallig siden 1860 været landfast, således at det er muligt at besøge halligen i bil, til fods eller på cykel. Biladgang til halligen koster en afgift på seks euro (husk kontanter), hvorefter man kører knap fire kilometer på en lige vej. Man kan også gå turen eller leje en cykel for to euro ved et informationscenter ved diget. På turen udfolder marsklandskabet sig på begge sider af vejen. Mindre bestande af får og lam græsser og bræger mildt, vinden hiver let i den lave vegetation, og fuglene krydser himmelen med varierende hastighed.
På en forhøjning, et såkaldte varft, for enden af vejen ligger tre bygninger: et servicehus, et informationshus og den populære kro Hallig Krog. Er man på halligen over middag, kan det anbefales at prøve kroens fiskeplatte, “Hallig-Platte”, der indeholder matjessild, nordsørejer og en fiskefilet toppet med et spejlæg samt brasede kartofler og en frisk salat. Kroen er også berømmet for sine lammeretter, da egnens lammebestande går frit og græsser på den salte marsk, hvilket giver kødet en helt særlig smag. Hver fredag kan man således afslutte en god dag i Nordfrisland ved at få serveret helstegt lammesteg, der tilberedes over flere timer på en rotisserigrill. En tradition, der ofte tiltrækker mange turister.
Husk at få udsigten over tidevandssletten med, inden turen går ind mod fastlandet. Fra spidsen af Hamburger Hallig kan man selv på en overskyet dag ane omridsene af de omkringliggende halliger, som man blandt andet kan besøge med færge fra den nordligere liggende by Dagebøl. Tilbage på fastlandet kan det anbefales at overnatte på hotel i eksempelvis Husum eller på et af de mange private værelser, der udlejes til turister rundt om i landsdelen.
På Hallig Krog på Hamburger Hallig er der rig mulighed for en lokalkulinarisk oplevelse, bl.a. en ‘Hallig-Platte’.
Foto: Grænseforeningen