I Verband Deutscher Sinti und Romas lokaler i Kiel holdes der en gang om måneden ’åben morgenmad’, hvor alle er velkomne. “Vi har haft både jøder, russere, tyskere, syrere, romaer og sintier omkring bordet,” fortæller formanden for den slesvig-holstenske afdeling af forbundet, Matthäus Weiß.

Foto: Lars Salomonsen

Samarbejde er af stor betydning for mindretal

Sintier og romaer i grænselandet

Karl-Otto Meyer var en stor hjælp for sintier og romaer, et af Slesvig-Holstens tre anerkendte mindretal.

I 1998 blev sintier og romaer officielt anerkendt som mindretal i Tyskland, og i 2012 blev sintier og romaer indskrevet i Slesvig-Holstens forfatning som delstatens tredje anerkendte mindretal på lige fod med det danske mindretal i Sydslesvig og det frisiske mindretal.

“Det betyder utrolig meget, at vi på den måde er officielt anerkendt og har ret til beskyttelse af vores sprog og kultur. Det giver sikkerhed,” siger Matthäus Weiß, som er formand for Forbundet af Sintier og Romaer i Slesvig-Holsten.

Han understreger, at samarbejdet med det danske mindretal og det frisiske mindretal samt også det tyske mindretal i Sønderjylland er af meget stor betydning.

“Vi står meget stærkere sammen, og vi kan vise solidaritet med hinanden,” siger han.

Samarbejdet blev sat i stand på opfordring af daværende landsformand og landdagsmedlem for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) i landdagen i Kiel 1971-1996, Karl-Otto Meyer (1928-2016), og siden har Matthäus Weiß haft stor glæde af at samarbejde med mange forskellige medlemmer af de andre mindretal, bl.a. Lars Harms, der er landdagsmedlem i Slesvig-Holsten for SSW og medlem af landsstyrelsen for Friisk Foriining, der er en kulturforening for det frisiske mindretal.

“Som mindretal har vi meget forskellige vilkår og udfordringer. Vi kunne f.eks. ikke forestille os at lave vores egne sinti-skoler. Men vi kan støtte og inspirere hinanden i arbejdet for rettigheder for alle,” siger han.

I Tyskland anerkendes og støttes fire hjemmehørende mindretal, nemlig friserne, sorberne, sinti og roma og danske sydslesvigere. Det tyske mindretal i Sønderjylland er det eneste anerkendte nationale mindretal i Danmark.