Tilbage til nyhedsliste

Nyt album giver en stemme til soldat, som faldt under Første Verdenskrig

16. marts 2023

Musiker Lars Malm optræder sammen med producer Tomas Raae på Historiske Dage, hvor man også kan købe det helt nye album ’Menneske igen’. Albummet bygger på den sønderjyske soldat Kresten Andresens breve til familien fra Første Verdenskrig, hvor han faldt i tysk uniform.

Lars Malm (billedet) og Tomas Raae udgiver fredag den 17. marts albummet 'Menneske igen'.

Lars Malm (billedet) og Tomas Raae udgiver fredag den 17. marts albummet 'Menneske igen'.

Foto: Grænseforeningen

Fredag den 17. marts udgiver musiker Lars Malm albummet ’Menneske igen’. Musikken og teksterne er baseret på breve og dagbogstekster, som den sønderjyske soldat Kresten Andresen skrev under Første Verdenskrig.

Kresten kom ikke hjem fra krigen. Men han nåede måske at høre en grammofonplade, for de fandtes også dengang, han skrev hjem om at skulle i krig, at være fronten, at håbe på at komme levende derfra og blive menneske igen.

Man kan opleve Lars Malm på Historiske Dage i København søndag den 19. marts kl. 14.50, hvor man også kan købe albummet på Grænseforeningens stand. At få albummet presset i vinyl betyder noget for Lars Malm.

”Det er en materialisering af hele projektet, at man får albummet fysisk mellem hænderne. Vinyl er fantastisk. Det bliver utroligt konkret. Hele projektet udtrykker sig på smukkeste vis på sådan et cover her”, siger Lars Malm.

Coveret er designet af grafiker Niklas Antonsen.

”Han har ramt tonen rigtig godt. Og så er det også Krestens egne billeder og hans tekster og tegninger, der er lavet til en samlet collage”, tilføjer musikeren.

Lars Malm, der også er uddannet lærer, har skrevet sangene med udgangspunkt i Krestens breve og dagbøger. Albummet er produceret af Tomas Raae.

KONKURRENCE: Vind det nye album på Grænseforeningens Facebook-side her

Grænseforeningen har støttet projektet og har i samarbejde med Lars Malm, der hentede inspiration til projektet, da han brugte Krestens tekster som kilder i historieundervisningen i gymnasiet, lavet undervisningsmateriale til albummet og de originale breve og dagbogstekster, idet de fortæller en vigtig historie om at være sønderjyde i det tyske kejserrige, som Sønderjylland jo var en del af under Første Verdenskrig. 

Lars Malm husker, hvordan det var, dengang han selv begyndte at købe plader.

”Det var i TP Musik i Søgade i Ringsted, at jeg først købte plader”, fortæller Lars Malm.

Hvilken plade der lige var den første, husker han ikke. Men ’Værsgo’ med Kim Larsen og ’Dusk’ med The The er nogle, han husker.

”’Dusk’ havde et helt fantastisk cover og var en helt fantastisk god plade”, husker Lars Malm.

Han fik selv sit gennembrud som kunstner og forsanger med duoen Nordstrøm sammen med Troels Holdt. Singlen ’Berlin’ var et kæmpe hit fra albummet ’Dagdrømmer’ i 2006.

”Den kom også på vinyl. Jeg tror faktisk, den er mange penge værd, hvis man stadig har én”, siger Lars Malm.

Genremæssigt bevæger det kommende album sig imellem folk- og popmusik, forklarer Lars Malm, med et analogt udtryk, der står i modsætning til Nordstrøm.

“Krig er jo som udgangspunkt et dystert univers med mange mørke toner. Det har jeg forsøgt at gøre mig fri af og i stedet givet musikken en ungdommelig optimisme blandet med melankoli. For det er den Kresten, jeg møder i brevene”, siger Lars Malm.

Hvis man vil have et eksemplar af ’Menneske igen’, så tjek Malms hjemmeside. De vil senere kunne fås på Sønderborg Slot. Og her i weekenden har vi en lille stak med på Grænseforeningens stand, så de første heldige købere kan få et eksemplar. Albummet kan også høres fra i morgen på streamingtjenester.

Se musikvideoen for førstesinglen 'Klar Og Blå' her:

Oplev debat om grænselandet og Ukraine

På Historiske Dage er Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening (SSF) desuden værter for debatten ’Kan grænselandets erfaringer bruges i Ukraine?’ med Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, og Jens A. Christiansen, SSF-generalsekretær. Samtalen modereres af Poul Struve Nielsen, redaktør for magasinet Grænsen. Debatten finder sted lørdag den 18. marts kl. 13.00 på Rød Scene i Øksnehallen.

Historiske Dage finder sted lørdag til søndag den 18.-19. marts. En dagsbillet til festivalen koster 150 kr. og giver adgang til både et udeområde med opvisninger samt Øksnehallen, hvor historieformidlere, forfattere, foreninger, medier, museer, arkiver og reenactere er til stede på mere end 75 udstillingsstande.

Du kan møde Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening (SSF) på stand nr. 43 i Øksnehallen.

Se hele programmet på Historiske Dages hjemmeside.