Tilbage til nyhedsliste

Oplev sange om krig og kærlighed til Historiske Dage

2. marts 2023

Musiker Lars Malm optræder på Historiske Dage i København med sine sange om den sønderjyske soldat Kresten Andresen, der mistede livet under Første Verdenskrig. Grænseforeningen er medarrangør på koncerten.

Lars Malm optræder sammen med Tomas Raae (th.) til Historiske Dage i Øksnehallen, København.

Lars Malm optræder sammen med Tomas Raae (th.) til Historiske Dage i Øksnehallen, København.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Musiker Lars Malm udgiver fredag den 17. marts albummet ’Menneske igen’, der er baseret på breve og dagbogstekster, som den sønderjyske soldat Kresten Andresen skrev under Første Verdenskrig.

Søndag den 19. marts bliver de tanker, den unge soldat har delt med sin familie, levendegjort af Lars Malm, når han optræder med en række af sangene til historiefestivalen Historiske Dage i Øksnehallen, København.

“Krestens breve er tidløse og rummer skarpe refleksioner om, hvad det vil sige at være ung og have håb og drømme for fremtiden. Han er enormt dygtig til at beskrive, hvad han oplever i krigens hverdag, og mange af linjerne har stor poetisk værdi. Og så har han en ukuelig optimisme, selvom han er sat i en umulig situation, som han føler stor afmagt for”, siger Lars Malm i et interview med magasinet Grænsen.

Grænseforeningen er medarrangør på koncerten, der finder sted på festivalens Onkel Danny Scenen kl. 14.50. Koncerten indledes af en kort samtale mellem Lars Malm og Hanne Sundin, direktør i Grænseforeningen.

”Jeg glæder mig til at præsentere Lars Malm og sangene om Kresten Andresen for publikum på Historiske Dage. Det er vigtigt at forstå de lidelser, som Første Verdenskrig har påført sønderjyder i generationer for at forstå de udfordringer, vi står over for i verden i dag. Og det formidler sangene på fineste vis”, siger Hanne Sundin.

Kresten Andresen blev født i 1890 i den sønderjyske by Ullerup. I 1914 blev han indkaldt til tysk krigstjeneste. Kresten Andresen forsvandt ved Vestfronten i 1916 under Slaget ved Somme, der var et af de blodigste slag under Første Verdenskrig, og efterlod sig mere end 245 breve og dagbogstekster, som han forfattede i løbet af sine to år i krigen.

Det er allerede nu muligt at høre de første tre sange fra albummet ’Menneske igen’ på streamingtjenester.

Oplev debat om grænselandet og Ukraine

Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening (SSF) er desuden værter for debatten ’Kan grænselandets erfaringer bruges i Ukraine?’ med Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, og Jens A. Christiansen, SSF-generalsekretær. Samtalen modereres af Poul Struve Nielsen, redaktør for magasinet Grænsen.

Historiske Dage finder sted lørdag til søndag den 18.-19. marts. En dagsbillet til festivalen koster 150 kr. og giver adgang til både et udeområde med opvisninger samt Øksnehallen, hvor historieformidlere, forfattere, foreninger, medier, museer, arkiver og reenactere er til stede på mere end 75 udstillingsstande.

Du kan møde Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening (SSF) på stand nr. 43 i Øksnehallen.

Se hele programmet på Historiske Dages hjemmeside.