Gå til leksikonoversigt

Folkeafstemninger

Begreber
Afstemninger

Folkeafstemningen den 10. februar 1920.

Det Kgl. Bibliotek.

En gennemgribende ændring af Europa skete efter 1. Verdenskrig ud fra princippet om folkenes selvbestemmelsesret, der var lanceret i 1918 af den amerikanske præsident Woodrow Wilson. Dette princip blev realiseret gennem folkeafstemninger i tyske og østrigske grænseområder med nationalt blandede befolkninger. 

Ved udsigten til det tyske sammenbrud i 1918 rejste den dansk-sindede rigsdagsmand H.P. Hanssen krav i den tyske rigsdag om en folkeafstemning i Slesvig, og det blev fulgt af en resolution fra Vælgerforeningen for Nordslesvig den 17. november 1918 og en officiel anmodning fra den danske regering til krigens sejrherrer. Bestemmelserne om folkeafstemninger i Slesvig blev fastlagt i 1919 i Versaillestraktaten, artikel 109-114. Afstemningsområdet skulle afmilitariseres og underlægges en International Kommission (CIS). 

Op til folkeafstemningerne foregik der en livlig agitation fra begge sider. Afstemningerne foregik ad to omgange. I 1. Zone ( Nordslesvig) blev der den 10. februar 1920 stemt en bloc, dvs. flertallet i hele området var afgørende. Her stemte 75.431 for Danmark og 25.329 for Tyskland. I Sønderborg, Aabenraa og Tønder samt Højer-Ubjerg og Tinglev sogne var der tysk flertal, men det samlede resultat for hele 1. Zone var bestemmende.

I 2. Zone (Flensborg og Mellemslesvig) var der folkeafstemning den 14. marts. Her stemte 51.724 for Tyskland og 12.800 for Danmark. I Flensborg var der 75,2 % for Tyskland, og der var kun dansk flertal i to små landsbyer på øen Før. Stemmeberettigede var alle mænd og kvinder over 20 år, der havde boet i afstemningsområdet siden 1900. Valgdeltagelsen i begge zoner var over 90 %. 

Folkeafstemninger

Folkemængde tager imod danske stemmeberettigede på havnen i Aabenraa, 1920.

Det Kgl. Bibliotek. Foto: Holger Damgaard.

I henhold til de to afstemningsresultater blev grænselinjen mellem Danmark og Tyskland flyttet ca. 70 km mod syd, og i perioden fra den 5. maj til den 10. juli skete der en gradvis indlemmelse af Nordslesvig i Danmark (Genforeningen). Selvbestemmelsesretten blev realiseret ved Slesvigs deling, men der opstod ikke en klar nationalitetsgrænse. Både nord og syd for grænsen var der nu nationale mindretal, og i de næste årtier var disse mindretal og deres vilkår med til at belaste det dansk-tyske forhold. 

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Folkeafstemninger

Flagkamp i Flensborg op til folkeafstemningen i 1920.

Det Kgl. Bibliotek.