Afstemningsdagen har fortsat stor betydning
I morgen er det den 10. februar, og det er en vigtig meget dato, hvis ikke den vigtigste, i grænselandet. Tirsdag den 10. februar 1920 stemte sønderjyderne sig nemlig ’hjem’ til Danmark efter at have været underlagt tysk herredømme i 56 år som følge af det danske nederlag i 1864. Afstemningsdagen er fortsat vigtig at fejre, for den sætter også gang i alvorlige tanker om verden i dag, fortæller sønderjysk lokalforeningsmedlem.
Marie Stamp er formand for Grænseforeningens lokalforening i Tønder.
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Det er mere end 100 år siden, at sønderjyderne stemte sig ’hjem’ til Danmark, men det betyder ikke, at begivenheden har mistet sin betydning. Tværtimod.
Flere af Grænseforeningens lokalforeninger er med til at arrangere afstemningsfester på datoen 10. februar, hvor sønderjyderne i 1920 stemte sig ’hjem’ til Danmark efter at have været en del af det tyske rige siden det danske nederlag i 1864.
”Dagen får mig til at tænke på, hvad Første Verdenskrig betød for de dansksindede dengang. Og på, at vi sønderjyder endelig fik mulighed for at komme hjem til Danmark igen”, siger formand for Grænseforeningens lokalforening i Tønder, Marie Stamp.
Hun mener også, at den historiske dag maner til at gøre sig nogle tanker om den nutid, vi lever i.
”Vi har god grund i nutiden til også at tænke på de mindretal, der er rundt omkring i verden, som lider, fordi man ikke kan finde ud af at leve med hinanden. Så på den måde repræsenterer dagen både en tradition og en markering”, siger hun.
Grænseforeningen i Tønder arrangerer ikke som sådan noget på afstemningsdagen, men foreningen støtter festerne rundt omkring i Tønder Kommune med 1000 kroner.
”Vi deltager gerne i Skærbæk, hvor vi bor. Sidste år havde vi Bertel Haarder, som fortalte om det historisk og nutidige. I år kommer Ole Sørensen”.
Ole Sørensen er skuespiller, tilknyttet Teatret Møllen i Haderslev og kendt for sine roller i Frelle Petersens film på sønderjysk, ’Resten af Livet’ og ’Onkel’. Han fortæller om sin opvækst i Sønderjylland og om sønderjysk teater og kultur.
”Desuden er det 75-års jubilæum for Rømødæmningen. Det fortæller ildsjælen Tove Tersbøl om. Hun er også kendt som dirigent i Skærbæk Egnskorn og formand for Kulturhuset Emanuel. Hun kommer også ind på afstemningen på Rømø”, fortæller Marie Stamp.
I Bredebro er der søndag foredrag ved forfatter Pernille Juul. I Tønder Kommune højtideligholdes afstemningsdagen desuden ved arrangementer i Løgumkloster og Toftlund.
Se flere arrangementer i regi af Grænseforeningen her:
Flere nyheder: