Tilbage til nyhedsliste

Bliv klogere på grænselandet på Lærfest

1. marts 2024

Undervisning er et vigtigt fokuspunkt for Grænseforeningen, og derfor er vi til stede på Lærfest i København den 13.-14. marts. Sammen med andre vigtige aktører fra grænselandet er det målet at gøre de deltagende lærere opmærksomme på grænselandets mange muligheder.

Lærfest finder sted i Bella Center i København den 13.-14. marts.

Undervisningsmessen Lærfest finder sted i Bella Center i København den 13.-14. marts.

Foto: Grænseforeningen

Det er Grænseforeningens opgave at udbrede viden om danskhed, mindretal og det dansk-tyske grænseland. Derfor er foreningens medarbejdere, som arbejder med at formidle kontakter og materialer til brug i undervisningen, til stede på årets Lærfest i Bella Center i København den 13.-14. marts, der er den største undervisningsmesse i Danmark.

Her præsenterer de Grænseforeningens undervisningstilbud, såvel digitale som trykte tilbud, samt de muligheder, der er for at skabe møder hen over grænsen gennem for eksempel besøg på skoler. 

Det hele sker i samarbejde med organisationer fra grænselandets mindretal under den fælles overskrift ’Grænselandet - kulturmøder og læringsrum’. 

Grænseforeningens undervisningstilbud er centreret omkring undervisningsplatformen ietGraenseland.dk, hvor der så sent som i går blev tilføjet et nyt forløb, der handler om samtaler om grænser. Det nye forløb udspringer af et nyt sæt samtalekort, som Grænseforeningen står bag. 

Du kan læse meget mere om de nye samtalekort her, eller høre mere til Lærfest, hvor vi også medbringer et par eksemplarer, som man kan få med hjem. 

”Det er vigtigt, at de unge i skoler og på ungdomsuddannelser også forholder sig til det at være dansk og lærer om, hvorfor Danmarks grænse ligger, hvor den gør. Det er både de nye samtalekort og det andet materiale, vi stiller til rådighed, meget velegnet til”, siger pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, Gunvor Vestergaard.

Hun tilføjer, at man skal kende til både det danske mindretal i Tyskland og det tyske mindretal i Danmark for at forstå Danmark i dag.

”Og man har brug for at forstå forholdet mellem Danmark og det store naboland mod syd både i et historisk og et nutidigt perspektiv”, siger hun.

ietGrænseland.dk er et tilbud, der er målrettet ungdomsuddannelserne og findes også i en tysk pendant, imgrenzgebiet.de. Begge platforme rummer en lang række opgaver og indsigt, som kan bruges i en række fag, for eksempel historie, samfundsfag, dansk, tysk og musik. 

Hvordan det bruges bedst muligt i undervisningen, kan du blive klogere på ved at besøge vores stand, der har nummer 382. 

På det dansk-tyske grænselands fælles stand er også den tysksprogede mindretalsavis, Der Nordschleswiger, som har lavet undervisningsmaterialet ’Grenzgenial’, Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Deutsches Museum Nordschleswig, Center For Undervisningsmidler (CFU) Sydslesvig og Dansk Central Bibliotek i Flensborg.