Grænseforeningens Elevambassadører gjorde indtryk på Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock (De Grønne).
Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg var rammen om besøget, da den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock (De Grønne), startede sin rundtur i Tyskland i Flensborg, hvor hun fik et indtryk af grænselandet og dets mindretal.
Hun havde først besøgt Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), som er den virksomhed, der har sat kampvogne i stand, så de kan leveres til Ukraine som støtte fra både Danmark og Tyskland.
På Centralbiblioteket blev udenrigsministeren først orienteret om, hvad tre arbejdsgrupper havde fundet frem til i deres arbejde for at identificere nogle af de særlige udfordringer, der er i forbindelse med det grænseoverskridende samarbejde.
Dernæst var der tid til Grænseforeningens Elevambassadører, som stillede med repræsentanter for de to danske gymnasier i Sydslesvig og det tyske gymnasium i Sønderjylland – fordelt så der var repræsentanter fra både det danske og det frisiske mindretal i Tyskland og det tyske mindretal i Danmark.
Ifølge elevambassadørerne lagde udenrigsministeren vægt på, at de gjorde et vigtigt arbejde, idet elevambassadørernes rolle er at fortælle flertalsbefolkningerne, hvordan det er at leve som del af et mindretal.
Udenrigsministeren fortalte, at det var vigtigt for hende at begynde sin rundrejse i Tyskland i grænselandet mod nord, og hun fremhævede det gode forhold mellem de to lande,
“Vi må ikke glemme, at mindretallene, både her i Slesvig-Holsten og på den danske side, altid har spillet så aktive roller, at nogle af de vigtige emner i grænseregionen er kommet langt frem på den politiske dagsorden”, sagde Annalena Baerbock.
Elevambassadørernes fortællinger gjorde et stort indtryk på hende. Og omvendt. Her fortæller tre elevambassadør om deres møde med den tyske udenrigsminister:
Arndt Heinks er fra A.P. Møller-Skolen i Slesvig:
“Det var en meget åben samtale, vi havde. Hun gav os virkelig gode muligheder for at komme med vores pointer. Vi talte en del om at få den bevidsthed om det danske, det tyske og det frisiske mindretal ud i verdenen. Jeg fortalte, at det er godt, at vi har det danske skolesystem hernede. Vi har mulighed for at få en videregående uddannelse både i Tyskland og i Danmark. Udenrigsministeren var meget enig. Vi er flydende i både tysk og dansk og taler også engelsk. Det er vigtigt at skabe en bevidsthed om, at vi er her og har de redskaber. Hun fortalte, at det er en vigtig pointe med hendes rejse igennem Tyskland”.
Signe Schlaber er fra det tyske gymnasium i Aabenraa:
“Som ung føler jeg ofte, at man ikke bliver lyttet til. Men hun var virkelig god til at lytte. Hun kom også med gode indspark og gav os tid til at fortælle vores personlige historier. Jeg fortalte hende, at min far er tysk og min mor er dansk, og at jeg gerne vil bibeholde begge kulturer og begge sprog. Derfor er jeg på en tysk mindretalsskole. Og så har jeg fortalt om mine udfordringer med at acceptere min egen identitet. Især fordi jeg rigtig ofte er blevet mødt med fordomme ved at være fra det tyske mindretal eller har mødt folk, der ikke helt forstår det der med at være begge dele. Hun sagde til mig, at jeg skal huske, hvor mange fordele det har at være to- eller tre-sproget, og at man bare skal huske de positive sider og hvilke fordele vi har, når det bliver svært en gang imellem”.
Momme Kahl er fra det frisiske mindretal i Tyskland og går på Duborg-Skolen i Flensborg
“Det har været rigtig fedt i dag, fordi det virkede som om, hun var virkelig interesseret. Jeg synes også, det har været vigtigt at repræsentere det frisiske mindretal. Det er jo et meget lille mindretal, så det er vigtigt at fortælle om det til en politiker fra regeringen, som kommer på besøg. Hun spurgte ind til, hvordan man kunne fremhæve og støtte mindretallene, og sørge for, de får mere opmærksomhed. Hun sagde, det var vigtigt at sørge for, der kommer mere opmærksomhed og mere dokumentation ud om det frisiske mindretal”.