Gå til kildesamlingen

Martin Bahnsens dagbog for dagene 10.-11. februar 1864

Kildeintroduktion:

Martin Bahnsen (1809-1875) var født i Aabenraa og var farver. Han var en af de fremtrædende danske borgere i byen, hvor han blev udnævnt til rådmand i 1850 og valgt til medlem af den slesvigske stænderforsamling i 1852, men mistede disse roller i 1864.

Han skrev dagbøger for årene 1864 til 1866 med udbruddet af den preussisk-østrigske krig. Det følgende er uddrag af hans optegnelser for den 10. og 11. februar 1864, som er de første optegnelser i hans dagbog. Her omtales, hvorledes de tyske tropper ventes til Aabenraa efter rømningen af Danevirke. Dernæst følger selve indkvarteringen. Martin Bahnsen fremkommer med nogle meget skarpe angreb på hjemmetyskere.

10. - 11. februar 1864 

 

"10. Efter Tilbagetoget fra Dannevirke, som foregik Natten imellem den 5te og 6te fbr., og hvorom vi først modtog Efterretningen den 8de ds., har alle dansksindede her i Byen i en nedtrykt Sindsstemning imødeset Fjendens ankomst hertil, og i Morgenstunden fortaltes det, at Preusserne skulle være ankomne til Egnen ved Søgaard. Alt var imidlertid dødstille her i Byen, men omtrent kl.9 kom nogle preussiske Kyrasserer1 hertil, hvoraf 3 red op gennem Byen til Nørreport og tilbage ud af Byen igen. Nu kom Oprørsfanen frem af hjemmetyskernes Huse, og nu flokkedes denne væmmelige Yngel af Landsforræddere, som kalder sig "Schleswig-holsteinere", paa gaderne med glædesstraalende Ansigter, og hen imod Middag trak en 6-8 berusede Skomagersvende behængt med Baand af de bekendte 3 farver op ad Gaden, brølende "Schleswig-Holstein meerumschlungen"2... 

  

11. Ved Middagstid fik vi den første preussiske Indkvartering af 8 Mand. Adskillige Bataljoner og et Batteri Malmkanoner marcherede igennem Byen. Kl. 2 Eftermiddag samledes alle Landsforræddere her af Byen samt en flok ditto fra Omegnen, som var kommet herind i denne anledning, paa Søndertorvet, hvor "unser Herzog Friederich der 8te"3 proklameredes af "Spadetyven" Joh. Jacobsen; derfra marcherede man under Oprørsfanen med et Musikkorps i spidsen op på Torvet, hvor der paa ny udbragtes et Hurra. De preussiske Officerer saa paa dette Gøglespil med stor forbavselse, thi det var virkelig ynkeligt at se paa, idet, omendskønt alle vore Hjemmetyskere indtil sidste Mand samt en del af deres Damer foruden alle tyske Svende og alt andet rak af tyskere, som findes i Byen var til stede, og dertil endnu kom de ovenomtalte Forræddere fra Landet samt et betydeligt antal preussiske Soldater, saa kan det dog siges med Sandhed, at vort Torv kun omtrent var halvt fuldt af Mennesker, hvilket dog ikke vil sige meget i en By med over 5000 Indbyggere, der lige er udfriet af Trældom og Tyranni og nu har opnaaet det saa længe ønskede Øieblik at kunne udraabe en saa elsket Fyrste som Friedrich der 8te til alle schleswig-holsteneres "Landesvater". 

 

Ordforklaringer:

(1) pansrede ryttere

(2) også kaldet Slesvig-Holsten-sangen, se teksten her

(3) Frederik, hertug af Augustenborg

 

Kildehenvisning:

Rigsarkivet: https://kilderne.dk/wp-content/uploads/2020/07/Krigen1864_05_lsv_Bahnse…