Tilbage til nyhedsliste

Bliv klogere på grænselandet på Lærfest 

14. april 2023

Grænseforeningen er med til at arrangere et kulturmøde og etablere et læringsrum om grænseland og mindretal sammen med andre vigtige aktører fra Grænselandet på året Lærfest i Aarhus Kongrescenter.

Mød grænselandet på Lærfest i Aarhus Kongrescenter den 19.-20. april.

Mød grænselandet på Lærfest i Aarhus Kongrescenter den 19.-20. april.

Foto: Grænseforeningen

Det er Grænseforeningens opgave at udbrede viden om danskhed, mindretal og det dansk-tyske grænseland. Derfor er foreningens pædagogiske konsulent, foreningskonsulent og skolekonsulent til stede på årets Lærfest i Aarhus Kongrescenter den 19.-20. april, der er den største undervisningsmesse i Danmark.

Her præsenterer de - på en fælles stand med organisationer fra grænselandets mindretal - Grænseforeningens undervisningstilbud, både de digitale – især ietGrænseland.dk - og trykte tilbud samt de arrangementer, der er, og mulighederne for skolebesøg, når det gælder om at sætte mindretal og danskhed på dagsordenen.

”Det er vigtigt, at de unge i skoler og på ungdomsuddannelser også forholder sig til det at være dansk og lærer om, hvorfor Danmarks grænse ligger, hvor den gør. For at forstå Danmark i dag har man brug for at kende til både det danske mindretal i Tyskland og det tyske mindretal i Danmark. Og man har brug for at forstå forholdet mellem Danmark og det store naboland mod syd både i et historisk og et nutidigt perspektiv”, siger pædagogisk konsulent i Grænseforeningen, Gunvor Vestergaard.

Quiz med gode præmier

Både Grænseforeningen og de andre organisationer har mange gode tilbud med til skoledere og undervisere, og der er materialer med opgaver og indsigt, som kan bruges i en række fag, for eksempel historie, samfundsfag, dansk, tysk og musik.

På det dansk-tyske grænselands fælles stand er også den tysksprogede mindretalsavis, Der Nordschleswiger, som har lavet undervisningsmaterialet ’Grenzgenial’, Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Deutsches Museum Nordschleswig, Center For Undervisningsmaterialer (CFU) Sydslesvig og Dansk Central Bibliotek i Flensborg.  

Deltagerne på Lærfest kan også teste deres egen viden om grænselandet – og vinde præmier. Der er blandt andet bøger, en vinyl, en rom fra Flensborg samt sønderjyske specialiteter på højkant i en quiz. Så her er endnu en god grund til lige at komme forbi og sige Mojn, som det gøres i grænselandet.

Grænseforeningens Elevambassadører deltager også på Lærfest.

Der er også mulighed for at tilmelde sig og høre mere om Grænseforeningens kommende nyhedsbrev, som er målrettet undervisere.

”Dermed tilbyder vi en helt ny mulighed for, at skoleleder og undervisere kan holde sig opdateret om vores mange spændende tilbud og initiativer og finde ny inspiration til at inddrage viden om danskhed, mindretal og det dansk-tyske grænseland før og nu i undervisningen”, siger Grænseforeningens skolekonsulent, Anders Peter Nielsen.

Grænseforeningen og de øvrige organisationer fra grænselandet er at finde på stand 102.