Tilbage til nyhedsliste

Cykelentusiaster fra grænselandet drager igen ud i Europa

4. april 2025

Cykelholdet ’Team Grænzland’ består af mindretal og flertal. Til september sætter holdet kurs mod Bruxelles i anledning af Danmarks EU-formandskab.

'Team Grænzland' cyklede i 2021 fra Padborg til Berlin og videre til København. På billedet er holdet blevet modtaget af Pascal Hector, Tysklands ambassadør i Danmark.

'Team Grænzland' cyklede i 2021 fra Padborg til Berlin og videre til København. På billedet er holdet blevet modtaget af Pascal Hector, Tysklands ambassadør i Danmark.

Foto: Walter Turnowski/Der Nordschleswiger

Af Alexander Leicht Rygaard

Så skal der igen trædes i pedalerne.

Det grænseoverskridende cykelprojekt ’Team Grænzland’ er tilbage, og denne gang går turen fra Padborg til Europa-Parlamentet i Bruxelles, i anledning af at Danmark den 1. juli og året ud overtager formandskabet for EU. 

”Vi ønsker at skabe opmærksomhed om grænselandets mindretal og mindretal i Europa generelt. EU gør jo ikke voldsomt meget for mindretallene, og vi så gerne, at man blandt andet tog Minority SafePack Initiative op til overvejelse igen. Det blev aldrig til noget, selvom vi fik indsamlet mere end en million underskrifter”, forklarer Uwe Jessen, holdkaptajn og generalsekretær i det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, der står for projektet sammen med det tyske mindretals ungdomsorganisation, Deutscher Jugendverband für Nordschleswig, samt Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU) fra det danske mindretal i Sydslesvig.

Minority SafePack Initiative er et europæisk borgerinitiativ, som den europæiske mindretalsorganisation Federation Union of European Nationalities (FUEN) lancerede i 2013. Initiativet indeholder ni forslag, der skal sikre den sproglige og kulturelle mangfoldighed blandt Europas nationale mindretal på områder som kultur, uddannelse, medinddragelse, lighed med mere. På trods af mere end en million underskrifter og stor opbakning fra Europa-Parlamentet valgte EU-Kommissionen i 2021 at sidde borgerinitiativet overhørig. 

”Vores tur er ikke et protesttog. Men vi håber, at det kan give noget positiv opmærksomhed og vise, at vi fortsat mener, at EU bør gøre mere for Europas mindretal”, tilføjer han.

Det er både folk fra mindretal og flertal, der kan cykle med til Bruxelles. Det kræver blot en fornuftig form og en nysgerrighed på grænselandets forhold. Turen på omkring 800 kilometer cykles fra den 20.-24. september. Har du lyst til at cykle med, så søges der 30 deltagere samt 10 personer til serviceteamet. Ansøgningsfrist er tirsdag den 8. april. 

Det er anden gang, at cykelentusiaster fra mindretal og flertal trækker i lycra til fordel for grænselandet. Det var i forbindelse med markeringen af 100-året for den dansk-tyske grænsedragning, at ’Team Grænzland’ blev født. Dengang var ruten på knap 1.000 kilometer og gik fra Padborg over Berlin til København. Idéen til holdet udsprang af, at et par cykelentusiaster fra mindretallet havde engageret sig i Team Rynkeby, der med et velgørende formål hvert år cykler fra Danmark til Paris. 

”Vi havde en fantastisk tur i 2021, som gav en del opmærksomhed, både i Berlin og København. Siden da har vi overvejet, hvornår vi kunne gentage succesen, og her mener vi, at Danmarks EU-formandskab er en rigtig god anledning”, siger Uwe Jessen.

Til september cykles ruten fra Padborg i Danmark til Bruxelles i Belgien via byerne Hechthausen og Garrel i Tyskland samt Zwolle og Vught i Holland. Det koster 5.500 kr. at være med som cykelrytter, mens der for medlemmer af serviceteamet er en egenbetaling på 1.000 kr.

Læs mere om turen på cykelholdets hjemmeside her.