Tilbage til nyhedsliste

Dronningen fremhæver Genforeningen i sin nytårstale

2. januar 2020

Det danske mindretal i Sydslesvig og 100-året for Genforeningen var i fokus, da dronning Margrethe holdt sin traditionelle nytårstale nytårsaften. Også statsminister Mette Frederiksen (S) fremhævede Sønderjyllands genforening med Danmark i sin nytårstale 1. januar.

Dronning Margrethe fremhævede 100-året for Genforeningen, da hun for 48. gang holdt nytårstale den 31. december 2019.

Dronning Margrethe fremhævede 100-året for Genforeningen, da hun for 48. gang holdt nytårstale den 31. december 2019.

Foto: Screenshot, DR

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og det er en begivenhed, der vedkommer hele Danmark. Det fremhævede dronning Margrethe i sin 48. nytårstale den 31. december.

”Måske mange i dag kan føle, at det ligger fjernt, men spørg sønderjyderne: De ved, at dér vendte et blad sig i Danmarks historie. Det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre”, sagde dronningen med henvisning til datoen den 10. juli, hvor det er 100 år siden, at hendes bedstefar, Christian 10., red over den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj.

I nytårstalen valgte dronningen også at fremhæve sit besøg i delstaten Slesvig-Holsten og hos det danske mindretal i Sydslesvig i september måned.

”I (mindretallet, red.) kom ikke hjem til Danmark for 100 år siden. Men Danmark er og bliver jeres hjerteland. Det rørte mig at høre, også fra den unge generation. Det vil jeg aldrig glemme”, sagde dronning Margrethe og roste samtidigt den gode udvikling i grænselandet.

”Både det danske mindretal og det tyske mindretal har deres del i, at grænselandet i årenes løb har udviklet sig så harmonisk og fredeligt. Det er blevet et forbillede for hele verden. Jeg sender mine varme nytårsønsker til alle i grænselandet”, sagde dronningen, der også andre år plejer at sende en hilsen til Sydslesvig i sin nytårstale.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) valgte i sin nytårstale den 1. januar at betone, at 100-året for Genforeningen og de demokratiske erfaringer fra folkeafstemningerne, der gik forud, er værd at fejre.

”Godaften. I år er det hundrede år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Nationen blev helet. Sønderjyderne kom hjem. Det skal vi fejre”, sådan indledte Mette Frederiksen sin første nytårstale som statsminister og fortsatte:

”Dengang – i efterveerne af Første Verdenskrig – stod vores forfædre over for et afgørende valg. Skulle folket følge landet? Eller skulle landet følge folket? Danmark valgte det sidste. En folkeafstemning blev udskrevet. Danmark blev genforenet. På fredelig og demokratisk vis. Der er nu respekt og hjerterum for det tyske og danske mindretal på begge sider af grænsen. Genforeningen i 1920 fortæller meget om os danskere”, sagde Mette Frederiksen.

Marie de Fine Licht, der er souschef og projektleder for genforeningsjubilæet 2020 i Grænseforeningen, kommenterede nytårstalerne i TV2 NEWS-programmet 'NEWS Co.' den 2. januar og sagde bl.a.:

"I dag har vi en fredelig og velfungerende grænseregion, hvor mindretallene lever side om side med flertalsbefolkningen. Det kan vi lære noget af i hele Danmark."

Artiklen er opdateret den 9. januar 2020.