Tilbage til nyhedsliste

”Auch Ihr gehört zu Dänemark”

18. juni 2020

Det tyske mindretal er begejstrede for statsminister Mette Frederiksens (S) tale på Dybbøl på Genforeningsdagen i mandags, hvor hun henvendte sig direkte til det tyske mindretal på tysk. Statsministerens tale blev transmitteret på DR1 i programmet ”Vi fejrer Sønderjylland - Live fra Dybbøl”.

Statsminister Mette Frederiksen fejrede mandag 100-året for Genforeningen med en tale i DR1-programmet "Vi fejrer Sønderjylland - Live fra Dybbøl".

Statsminister Mette Frederiksen fejrede mandag 100-året for Genforeningen med en tale i DR1-programmet "Vi fejrer Sønderjylland - Live fra Dybbøl".

Foto: Skærmbillede/DR

I talen referererede Mette Frederiksen statsminister Niels Neergaards ord ved festlighederne på Dybbøl i 1920: ”De skal ikke blive glemt” henvendt til det danske mindretal syd for grænsen, der ikke var kommet med hjem til Danmark ved folkeafstemningerne. Herefter fortsatte Mette Frederiksen:

”Det løfte vil vi gerne forny i dag: I er ikke blevet glemt, og I skal ikke blive glemt. Men i dag vil jeg også give et nyt løfte. Til alle jer, som bor på vores side, og som føler sig tyske: Auch Ihr gehört zu Dänemark. Der er plads til alle stemmer”, sagde statsministeren i talen, der var en del af DR1-programmet "Vi fejrer Sønderjylland - Live fra Dybbøl". 

Hinrich Jürgensen, der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger, fryder sig over statsministerens ord.

”Mette Frederiksen har givet os det løfte, at vi også er en del af Danmark. Det synes jeg er meget dejligt”, siger Hinrich Jürgensen til Der Nordschleswiger.

At statsministeren valgte at sige denne ene sætning på tysk, tror han også giver det tyske mindretal mere opmærksomhed.

”Talen er en vellykket markedsføring af Nordslesvig. Det skønne vejr, og den flotte kulisse var også medvirkende”, siger Hinrich Jürgensen.

Professor Steen Bo Frandsen, Center for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, er af Der Nordschleswiger blevet bedt om at sætte statsminister Mette Frederiksens tale ind i en historisk kontekst:

”Af historiske grunde var det vigtigt, at den danske statsminister i sin tale på Dybbøl understregede så tydeligt, at de tysksindede nordslesvigere hører til Danmark og er en del af Danmark”, siger Steen Bo Frandsen til Der Nordschleswiger.

Han ser også statsminister Mette Frederiksens sætning på tysk ind i den aktuelle situation i grænselandet.

”De seneste måneders grænselukning har forstærket behovet for at fremhæve alle de gode sider, der er ved udviklingen i grænselandet”, siger Steen Bo Frandsen til Der Nordschlewiger.

Chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, skriver i en leder onsdag, at statsminister Mette Frederiksens tale var historisk og overraskende.

”Sætningen ’Auch Ihr gehört zu Dänemark’ var i al sin enkelhed historisk. At en dansk statsminister på lige præcis denne dag vælger at tale tysk på Dybbøl Banke er de stærkeste fem ord, der længe er hørt om det dansk-tyske forhold. Statsministeren sendte et utvetydigt signal til alle om, at det tyske også hører til i Danmark.” 

Du kan læse hele statsministerens tale her.

Du kan også se programmet ”Vi fejrer Sønderjylland – Live fra Dybbøl” på DR TV her.