Tilbage til nyhedsliste

Maylis Rossberg kæmper videre for mindretallene

8. maj 2024

Den unge sydslesviger viste gennemslagskraft i debatten i Maastricht med deltagelse af blandt andet kommissionsformand Ursula von der Leyen – nu er hendes kampagne kørt videre ud i Europa.

Maylis Rossberg er 24 år og kandidat til præsidentposten i Europa-Kommission for sammenslutningen af mindretals- og regionale partier, European Free Alliance (EFA).

Maylis Rossberg er 24 år og kandidat til præsidentposten i Europa-Kommission for sammenslutningen af mindretals- og regionale partier, European Free Alliance (EFA).

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Den unge sydslesvigske politiker Maylis Rossberg er videre i sin kampagne for mindretallene i Europa.

Det var et højdepunkt, da hun på vegne af mindretalsgruppen EFA (European Free Alliance) deltog i Maastricht-debatten med Ursula von der Leyen og de andre spidskandidater til kommissionsformandsposten mandag den 29. april.

Men hun fortætter med at rejse rundt og deltage i debatarrangementer. 

I den kommende tid gælder det blandt andet Skotland, hvor det største politiske parti, Scottish National Parti, også er medlem af EFA. Og hun har lige besøgt det makedonske mindretal i Bulgarien, som på det sociale medie X beskriver, at det bulgarske politi på nært hold overvågede besøget, hvilket nævnes som et eksempel på, at mindretallet dagligt udsættes for chikane.

I forbindelse med besøget citerer EFA Maylis Rossberg for at sige:

”Det er en menneskeret, at man kan udleve sin identitet og sin kultur! Beskyttelse af mindretals rettigheder er ikke et statsanliggende, men et EU-anliggende. Så hvis en stat mishandler deres minoriteter, skal de se konsekvenserne fra EU!”.

Maylis Rossberg er fra det danske og frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), som ikke stiller op til Europa-Parlamentsvalget. SSW er medlem af EFA, som har opstillet den sydslesvigske politiker som sit bud på en kommissionsformand. 

Derfor deltog hun i debatten i Maastricht med blandt andre Ursula von der Leyen fra det tyske kristeligt demokratiske parti, CDU. Maylis Rossberg siger om Maastricht-debatten for en uge siden i et opslag på Facebook:

”Jeg kæmper stadig med at finde ord til at beskrive denne utrolige oplevelse. Jeg er meget beæret over at have repræsenteret EFA og så mange andre på denne scene. Endelig blev de nationale mindretals og statsløse nationers stemmer hørt i Europa, i hvert fald i 90 minutter - eller da jeg endelig fik lov til at tale.”

Hun tilføjer, at hun har svært ved at sætte ord på, hvor meget det betød for hende at høre unge mennesker, som overværede debatten, give udtryk for, at de endelig følte sig set.

Hun opfordrer alle til at huske på, at deres stemme betyder noget, og hun slutter sin refleksion over deltagelsen i debatten med ordene:

”Fik jeg sagt alt, hvad jeg ville? Absolut ikke. Er jeg tilfreds med debatten og dens format? Desværre ikke. Er jeg rasende over, at Ursula von der Leyen åbner døren for at samarbejde med det yderste højre? Ja, det er jeg!”.

I sin afrunding af debatten i Maastricht sagde Maylis Rossberg, at hvis hun kunne blive den næste formand for Europa-Kommissionen, ville hun arbejde for at ”bygge et Europa, vores generation kan være stolte af. Et Europa, der virkelig kan love os fred, stabilitet og velstand”.

I debatten gentog Maylis Rossberg, hvad hun i april også fortalte til magasinet Grænsen, der udgives af Grænseforeningen, nemlig at hun gerne ser, at Europa-Parlamentet får en proaktiv rolle. Hun ser gerne, at mindretallene får mere vægt og staterne mindre.

”Måske er EU blevet taget som gidsel af sine medlemsstater, men der er en meget enkel løsning på det: Giv Parlamentet ret til at iværksætte lovgivning. Styrk Det Europæiske Regionsudvalg og opbyg en union, der ikke kun styres fra dens hovedstæder”, sagde hun i Maastricht.

Og nu er hun altså taget videre ud i Europa i sin valgkamp for mindretalspartierne i EU.