Sydslesviger vil slå von der Leyen af pinden
Den unge SSW-politiker Maylis Roßberg er kandidat til valget som formand for EU-Kommissionen
Maylis Roßberg debatterede sit kandidatur til Europavalget med Anke Spoorendonk og Martin Lorenzen til et medlemsmøde for SSW mandag aften.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Maylis Roßberg var nummer to på valglisten for det danske og frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), ved det seneste valg til den tyske forbundsdag i 2021.
Dengang var hun med til at hente stemmer nok hjem til, at spidskandidaten Stefan Seidler kunne erobre en plads i forbundsdagen i Berlin.
Nu er den 23-årige sydslesviger igen i valgkamp, og denne gang bakkes hun op af Stefan Seidler, når hun går efter den måske største skalp i europæisk politik.
Maylis Roßberg er en af to spidskandidater, som den europæiske sammenslutning af mindretalspartier, European Free Alliance (EFA), stiller med til valget til Europa-Parlamentet.
Men Maylis Roßberg kommer ikke til at optræde på selve stemmesedlen til valget, og forklaringen er en smule indviklet. SSW har nemlig besluttet sig for ikke at stille op. Så uanset, om du stemmer i Danmark, Tyskland eller et tredje land, vil hun ikke være på stemmesedlen. Det er nemlig posten som formand for kommissionen, hun går efter.
Det forklarede hun på et debatmøde for SSW-medlemmer i Flensborghus mandag aften sammen sin partifælle, tidligere justits-, kultur- og Europaminister i delstaten Slesvig-Holsten, Anke Spoorendonk, som har været aktiv i EFA i mange år.
Det er nemlig sådan, at kommissionsformanden vælges blandt kandidaterne fra de politiske grupper i Europa-Parlamentet, og selv om SSW ikke stiller op, så er nogle af de andre partier, som repræsenterer mindretal i EU-lande, repræsenteret i Europa-Parlamentet. I alt er 41 mindretals- og regionale partier med i EFA.
Derfor kan EFA indstille kandidater til posten, og de har altså valgt Maylis Roßberg , som kommer fra Sild, og den catalanske kandidat Raül Romeva.
”Mit kandidatur kan forandre noget”, siger Maylis Roßberg, som blev opstillet som kandidat i oktober.
Og hun har lige fået en modkandidat, som hun glæder sig til at møde.
Ingen lægger ikke skjul på, at sandsynligheden for, at Maylis Roßberg bliver formand for Europa-Kommissionen, er mindre end minimal. Som regel er det kandidaten for den gruppe, der får flest repræsentanter i Europa-Parlamentet.
Det er den kristen-konservative gruppe, som er den største i det nuværende Europa-Parlament. Den gruppe har netop valgt sin kandidat, og den kandidat glæder Maylis Roßberg sig til at debattere med. Det er nemlig den nuværende formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen.
”Nu kan jeg spørge Ursula von Leyen direkte, hvorfor de europæiske mindretal ikke behøver at få flere rettigheder og blive beskyttet”, siger Maylis Roßberg.
Det vigtigste for EFA er at indtage en platform, hvor der kan sættes fokus på mindretallenes rettigheder i EU-landene.
”Som politiker gennem mange år for et mindretalsparti ved jeg, hvor vigtigt det er for et mindretal at være med i det politiske arbejde,” siger Anke Spoorendonk.
Hun tilføjer, at SSW har været med til at udvikle EFA’s politiske manifest, og at partierne i EFA er meget forskellige, men skal man placere den europæiske mindretalsgruppe politisk, er det et midterparti, et liberalt parti og et socialt parti.
Flere nyheder: