Tilbage til nyhedsliste

Regeringen forlænger grænsekontrollen

15. oktober 2024

Ganske som forventet har den danske regering igen forlænget den midlertidige kontrol ved den dansk-tyske grænse. En ny aftale skal dog gøre kontrollen i tog hurtigere.

Danmark har haft midlertidig kontrol ved den dansk-tyske grænse siden januar 2016.

Danmark har haft midlertidig kontrol ved den dansk-tyske grænse siden januar 2016.

Foto: Thomas Tolstrup

Den danske regering har valgt at forlænge kontrollen ved den dansk-tyske grænse med yderligere seks måneder. 

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. 

”Vi skal værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og det er regeringens vurdering, at det på den baggrund er nødvendigt at opretholde den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland. Samtidig har tyskerne indført grænsekontrol til alle nabolande for at beskytte Tyskland mod bl.a. islamistisk terror. Det sker efter flere angreb i Tyskland fra bl.a. asylansøgere. For blot et par dage siden meddelte Sverige, at de også genindfører grænsekontrol i en ny midlertidig periode”, udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden den 4. januar 2016. I september måned valgte den tyske regering så at følge samme eksempel og indføre midlertidig grænsekontrol i en periode på seks måneder ved alle landets grænser. 

”Det vidner for mig om, at vi i Europa står i en alvorlig situation, hvor vi også bliver nødt til at tænke på, hvem vi åbner vores lands grænser for. Når det er sagt, er det samtidig vigtigt, at grænseindsatsen er tilrettelagt bedst muligt og til mindst muligt gene for almindelige borgere i grænselandet”, lyder det fra Peter Hummelgaard med henvisning til, at regeringen i april 2023 besluttede at omlægge grænsekontrollen for at gøre det nemmere at være pendler på tværs af grænsen. 

Ny aftale skal gøre kontrol i togene hurtigere

I den forbindelse har Danmark og Tyskland i forrige uge underskrevet en aftale, der gør det muligt for begge lande at udføre kontrol på tog fra det øjeblik, hvor togene krydser den nationale grænse. Dermed kan dansk politi fremover begynde kontrollen af togpassagererne, så snart toget krydser grænsen til Danmark. 

”Det er afgørende for regeringen, at vores kriminalitetsbekæmpende kontrolindsats i grænseområderne er både stærk og effektiv. Men det er samtidig vigtigt, at kontrollen tilrettelægges så smidigt som muligt, så den giver færrest mulige gener for pendlerne. Det gælder ikke mindst i den nye situation, vi står i, nu hvor Tyskland også har indført grænsekontrol mod Danmark. Med den nye aftale kan de mange togpendlere, der krydser grænsen for at gå på arbejde, gå i skole eller besøge familien se frem til mindre ventetid. Det er jeg glad for”, udtaler justitsminister Peter Hummelgaard. 

Tidligere har dansk politi først kunnet stå på og begynde kontrollen af et tog, når det ankom til den første station i Danmark, typisk Padborg Station. Aftalen giver på samme måde tysk politi mulighed for at rejse ind i Danmark med henblik på at begynde en kontrol af et tog i det øjeblik, hvor toget krydser grænsen til Tyskland.

Ifølge Flensborg Avis er det imidlertid forventningen, at tysk politi oftere vil benytte muligheden end dansk politi, da den første danske station ligger tæt på grænsen og dermed giver en mere begrænset tidsmæssig gevinst. 

Har man rejst med tog på tværs af grænsen i løbet af de seneste otte år, som den midlertidige grænsekontrol nu har varet, har det ikke været unormalt at opleve, hvordan dansk politis kontrol af togpassagerernes pas har skabt store rejseforsinkelser. En lang ventetid i Padborg kan nemlig betyde, at toget ikke når til Fredericia i tide, og at det tilknyttede tog mod København, derfor suser afsted uden de passagerer, der er kommet fra Tyskland eller længere sydfra.

Den nye samarbejdsaftale, som blev underskrevet af justitsminister Peter Hummelgaard og den tyske indenrigsminister Nancy Faeser (SPD), trådte i kraft lørdag den 12. oktober.