Regeringen skærper grænsekontrollen
Øget coronasmitte i Flensborg har fået den danske regering til midlertidigt at skærpe grænsekontrollen og lukke 13 mindre grænseovergange til Tyskland. Tiltagene rammer grænsependlere.
Regeringen skærper grænsekontrollen og lukker 13 mindre grænseovergange på grund af øget coronasmitte i Flensborg.
Foto: News Oresund/flickr.com
Det øgede smittetryk med den britiske coronavariant B117 i Flensborg, der har ført til indførelsen af udgangsforbud i byen, har fået den danske regering til at skærpe kontrollen ved den dansk-tyske grænse fra lørdag midnat. Det meddeler Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
”Grænsekontrollen er et vigtigt og nødvendigt redskab til at holde nye smittekæder ude af landet. På baggrund af oplysningerne om situationen i Flensborg er vi fra dansk side nødt til at reagere for at styrke indsatsen mod potentielle nye smittekæder. Derfor indfører vi nu en væsentligt intensiveret grænsekontrol og lukker en række mindre grænseovergange ved den dansk-tyske grænse”, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.
Konkret lukkes 13 mindre grænseovergange, mens grænsekontrollen intensiveres ved de resterende ni åbne overgange. Grænseovergangene ved Pebersmark og Skomagerhus er dog kun åbne i tidsrummet kl. 10.00-18.00. Tiltagene gælder midlertidigt og indføres med henblik på at kunne følge udviklingen i smittesituationen syd for grænsen.
”Vi følger hele tiden udviklingen og vil tilpasse indsatsen og restriktionerne yderligere, hvis der bliver behov for det”, siger Nick Hækkerup.
-
Få overblik over de lukkede grænseovergange
De lukkede grænseovergange er Siltoft, Bettenæs (ikke på nuværende tidspunkt en godkendt grænseovergang, men der etableres ad hoc godkendt grænseovergang for akkrediterede landmænd), Rudbøl, Møllehus, Vindtved, Beierskro (ad hoc godkendt grænseovergang for akkrediterede landmænd etableres), Bøgelhus, Sofiedal (ad hoc godkendt grænseovergang for akkrediterede landmænd etableres), Vilmkær (ad hoc godkendt grænseovergang for akkrediterede landmænd og beboere etableres), Haraldsdalsvej, Rønsdam, Madeskov og Sønderborg – Langballigau (færgeoverfart – kun sommerhalvåret).
Rammer pendlere
Ligesom i foråret rammer lukningen af grænseovergangene pendlere, der krydser grænsen for at komme på arbejdet. Blandt dem, der bliver ramt, er Klaus Andersen og hans kæreste, der bor syd for Højer og arbejder på Sild. Hvor de tidligere havde 14 kilometer på arbejde, har de nu 86 kilometer, skriver Ekstra Bladet.
”Vi bor 800 meter nord for grænsen, og her er en helt almindelig grænseovergang. Den er lukket nu. Nu bliver turen meget længere, og det har vi hverken tid eller råd til, når det kommer til at betale for diesel”, siger Klaus Andersen til Ekstra Bladet.
De seneste tal fra 2019, der er opgjort af Region Sønderjylland-Schleswig, viser, at godt 600 personer pendler fra Danmark til Tyskland, mens godt 12.500 pendler fra Tyskland til Danmark.
Flere nyheder: