Tilbage til nyhedsliste

Bertel Haarder bliver ny præsident for Nordisk Råd

29. oktober 2020

Folketingsmedlem og tidligere mangeårig minister Bertel Haarder (V) er blevet valgt som ny præsident for Nordisk Råd. Han vil arbejde for, at der ikke i fremtiden skal ske grænselukninger.

Bertel Haarder (V) og Annette Lind (S) udgør i 2021 Nordisk Råds præsident og vicepræsident.

Bertel Haarder (V) og Annette Lind (S) udgør i 2021 Nordisk Råds præsident og vicepræsident.

Foto: Charlotte de la Fuente

Venstre-politiker Bertel Haarder er torsdag blevet valgt som ny præsident i Nordisk Råd, der er det officielle organ for samarbejdet mellem de nordiske parlamenter. Det skete på et virtuelt møde i Nordisk Råds Præsidium, skriver Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Danmark overtager præsidentskabet i Nordisk Råd fra 1. januar 2021, og som ny præsident vil Bertel Haarder arbejde for, at de nordiske lande styrker deres krisesamarbejde og undgår at agere hver for sig, som det var tilfældet under coronapandemiens begyndelse i foråret.

”Jeg håber, at vi tager ved lære af de dårlige erfaringer med grænselukninger. Jeg synes ikke, at vi skal lukke grænserne igen. Det har ingen effekt efter min mening. Og hvis der skal lukkes grænser, så skal det ske i et tæt samarbejde mellem landene", siger Bertel Haarder i pressemeddelelsen.

Socialdemokratiets Annette Lind er blevet valgt som vicepræsident i Nordisk Råd. Hun fremhæver, at det danske præsidentskab også vil slå et slag for kampen for demokratiet.

”Vi kan se, at demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper er under hårdt pres, også helt tæt på os i Europa. Udviklingen i for eksempel Polen og Ungarn går i den forkerte retning, når et gælder demokrati. Derfor er det enormt vigtigt, at vi her i Norden samler os om vores fælles værdier og arbejder for en sund demokratisk udvikling i Europa og verden”, siger Annette Lind i pressemeddelelsen.

Bertel Haarder overtager præsidentposten fra islandske Silja Dögg Gunnarsdóttir, der er medlem af det liberale parti Framsóknarflokkurinn. Præsidentskabet i Nordisk Råd går med et års interval i rotation mellem Danmark, Island, Sverige, Norge og Finland. Danmark havde senest præsidentskabet i 2016. Også Færøerne, Grønland og Åland er en del af Nordisk Råd. Tidligere har bl.a. Henrik Dam Kristensen (S), Anker Jørgensen (S) og Jens Otto Krag (S) været præsident for Nordisk Råd.

Grundlaget for det danske præsidentskab udgøres af præsidentskabsprogrammet, der endnu ikke er offentliggjort.