Tilbage til nyhedsliste

Tysk film om grænselandet får gode anmeldelser

5. oktober 2020

Filmatiseringen af den tyske forfatter Siegfried Lenz' roman fra 1968, 'Tysktime', er blevet vel modtaget blandt danske anmeldere. Filmen, der foregår i det dansk-tyske grænseland, havde premiere i de danske biografer 1. oktober. 

Unge Siggi Jepsen spilles af Levi Eisenblätter, mens maleren Max Ludwig Nansen spilles af Tobias Moretti.

Unge Siggi Jepsen spilles af Levi Eisenblätter, mens maleren Max Ludwig Nansen spilles af Tobias Moretti.

Foto: Camera Film

Den tyske forfatter Siegfried Lenz (1926-2014) fik i 1968 sit internationale gennembrud med romanen ’Tysktime’, der fortæller historien om unge Siggi Jepsens opvækst i det dansk-tyske grænseland under Anden Verdenskrig. En opvækst præget af en splittelse mellem at følge sin strenge landbetjentfar, Jens Ole Jepsen, eller sin kreative kunstnergudfar, Max Ludwig Nansen, der af nazisterne har fået forbud mod at male. Nu er romanen mere end et halvårhundrede senere blevet filmatiseret af den tyske instruktør Christian Schwochow. Filmen havde premiere i danske biografer den 1. oktober og er blevet positivt modtaget af de danske anmeldere.  

Mest begejstret er Henrik Wivel, anmelder for Kristeligt Dagblad, og Bo Tao Michaëlis, anmelder for filmmagasinet Ekko, der begge giver filmen fem stjerner. 

“’Tysktime’ er et mesterstykke, visuelt, tematisk og eksistentielt. Det er ikke en behagelig film, men det bliver den ikke mindre sand af, skriver Henrik Wivel i sin anmeldelse.  

”’Tysktime’ er en fremragende film, som gør tysk fortid nutidig ved at gøre historien levende. Den store såvel som den lille”, skriver Bo Tao Michaëlis i sin anmeldelse, hvor han også fremhæver, at filmen med sine få, men effektive replikker på sin vis minder om den sønderjyske film ’Onkel’ fra 2019.  

”’Tysktime’ har prioriteret et fokus på en frisisk kultur, hvor tavshed er guld og tale kun sølv, hvis man har noget vigtigt på hjerte. Vi er næsten ti minutter inde i filmen, før de første ord ytres”, skriver Bo Tao Michaëlis.  

Per Juul Carlsen, anmelder og vært på ’Filmland’ på DR’s P1, og Kim Skotte, anmelder for Politiken, giver begge ’Tysktime’ fire stjerner.  

Per Juul Carlsen fremhæver filmens brug af naturen i det dansk-tyske grænseland. 

”Det særlige ved 'Tysktime' er i stedet brugen af naturen; af det forunderligt dramatiske landskab på Sylt, der nærmest ser ud, som om den er mast op ad havet – op i bidende blæst og ruskende regn”, skriver han i anmeldelsen.  

Kim Skotte hæfter sig særligt ved én af filmens hovedkarakter, maleren Max Ludwig Nansen, der er baseret på den dansk-tyske kunstner Emil Nolde (født Hans Emil Hansen), der sympatiserede med nazismen og var medlem af nazistparti, NSDAP.  

”Filmen, hvor danske Sonja Richter har en stor birolle, ikke så meget som strejfer Noldes problematiske politik, men ophøjer Max Ludvig Nansen til den frie kunstner knægtet af systemets stumpe instrument”, skriver Kim Skotte i sin anmeldelse

Mindre positiv er Katrine Sommer Boysen, anmelder for Jyllands-Posten, der kalder ’Tysktime’ for en ”ambitiøs, men desværre ikke helt vellykket film” og kvitterer med tre stjerne.  

”Det er, som om Schwochow har glemt, at ekspressionismen foruden at være ekstrem og voldsom også var subtil, for det savner ’Tysktime’ desværre, og filmen føles derfor, i højere grad end det formentlig er tiltænkt, som en pædagogisk pegefinger”, skriver Katrine Sommer Boysen i sin anmeldelse

Forfatter Siegfried Lenz, der selv deltog i Anden Verdenskrig som soldat, havde i sin levetid et tæt forhold til Danmark. Han lærte sig flydende dansk og boede i lange perioder i sit sommerhus på Als, hvor ’Tysktime’ også er skrevet.  

Se trailer for filmen her