Tilbage til nyhedsliste

Tyske turister må krydse grænsen fra 15. juni

29. maj 2020

Statsminister Mette Frederiksen (S) rettede direkte henvendelse til det dansk-tyske grænselands beboere, da hun på et pressemøde fredag meddelte, at Danmark åbner sine grænser for turister fra Tyskland, Norge og Island

Statsminister Mette Frederiksen meddelte fredag, at de danske grænser delvist åbnes fra 15. juni.

Statsminister Mette Frederiksen meddelte fredag, at de danske grænser delvist åbnes fra 15. juni.

Foto: News Oresund / flickr.com/photos/newsoresund

Fra den 15. juni åbner Danmark sine grænser for turister fra Tyskland, Norge og Island. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag. Derimod blev der ikke lempet på reglerne for det danske mindretal i Sydslesvig, der stadig ikke kan krydse den dansk-tyske grænse, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål.

”Tyskland er vores største naboland og vigtigste samarbejdspartner og har stor betydning for dansk turisme. Derfor er jeg glad for i dag at kunne meddele, at vi fra den 15. juni åbner op fra grænserne, hvad angår turisme fra Tyskland”, sagde Mette Frederiksen på pressemødet, hvor hun også henvendte sig direkte til det dansk-tyske grænselands beboere:

”Lukningen af den tyske grænse har ramt hele Danmark hårdt, men den har ramt jer, der bor i grænselandet særligt hårdt, det ved vi godt. I år fejrer vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Det bliver desværre på en noget andet måde, end vi havde planlagt. Men det er samtidig en meget stærk påmindelse om det stærke samarbejde og det stærke samliv, der er i vores grænseland. I er et forbillede for hele verden. På begge sider af grænsen er der en hel unik respekt mellem flertal og mindretal. Som regering vil vi gerne have et grænseland, som vi kender det. Vi vil bringe normaliteten tilbage for jer”, sagde Mette Frederiksen.

Flemming Meyer, der er formand for det danske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), mener, at grænselempelserne er et skridt i den rigtige retning. Det siger han i en fælles pressemeddelelse fra SSW og Sydslesvigsk Forening (SSF).

”Det er et skridt i den rigtige retning, som giver menneskene i grænselandet håb. Statsministerens udsagn, at grænselandets beboere – flertal som mindretal – skal vende tilbage til normalitet, ser vi positivt på. For os indebærer det blandt andet en tur hen over grænsen for at besøge familie, venner og måske en tur til købmanden. Sammen med vores venner fra det tyske mindretal har vi hele tiden påpeget, at en grænseåbning sundhedsfagligt er forsvarlig, idet smittetrykket i region Sønderjylland-Schleswig er markant under gennemsnittet i Danmark og Tyskland. Nu håber vi, at vi snart får detaljerne at vide”, udtaler Flemming Meyer.

Gitte Hougaard-Werner, der er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), siger:

”Vi takker den danske regering for, at den har lyttet til det dansk-tyske grænseland og taget vores bekymringer alvorligt. Som statsministeren understregede, rammer grænselukningen os som dansk mindretal særligt hårdt. Derfor er en gradvis åbning af grænsen meget vigtig for os, da vi og mange af vores medlemmer har tætte menneskelige og kulturelle bånd hen over grænsen”.

Knud-Erik Therkelsen, der er generalsekretær i Grænseforeningen, mener derimod, det er skuffende, at statsministeren på pressemødet ikke åbnede op for, at grænselandsbeboere frit kan krydse den dansk-tyske grænse igen. Især henset til, at det i år er 100 år siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og at den danske og den tyske regering står bag fejringen af det dansk-tyske kulturelle venskabsår i år.

”Jeg synes, Mette Frederiksen holder en fin festtale om mindretallenes betydning i det dansk-tyske grænseland. Men man mangler, at der kommer handling bag de fine ord. Det danske mindretal er stadig afskåret fra at besøge deres landsmænd i Danmark, mens tyske turister må rejse over grænsen. Det er ærgerligt”, siger Knud-Erik Therkelsen.