Gå til leksikonoversigt

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei Nordschleswig (NSDAP-N)

Begreber

Nazistisk parti oprettet i Sønderjylland af dyrlæge Jens Møller kort efter Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933. Partiet blev tæt forbundet med det tyske mindretals parti Slesvigsk Parti, som derved blev stærkt nazificeret.

Partiets hovedkrav var at få flyttet grænsen, så Sønderjylland/Nordschleswig igen blev en del af Tyskland. Dermed opstod den absurde situation, at de to nazipartier - DNSAP og NSDAP-N blev hinandens værste modstandere. Frits Clausen og de danske nazister bekæmpede alle krav om grænserevision, mens Jens Møller og det tyske mindretal omvendt løbende søgte opbakning i Berlin og i Slesvig-Holsten til en grænseflytning.

Det tyske mindretal blev gennem partiet stramt opbygget. Mindretallet var opdelt i fem partikredse, henholdsvis Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Tinglev. Disse var så igen opdelt i Ortsgruppen, og de største af disse igen i Zellen. Den mindste enhed var en Block. Denne opbygning svarede helt til det tyske nazipartis opbygning og hvilede på førerprincippet, dvs. på, at hver enhed havde én leder, der kun var ansvarlig opadtil i hierakiet.

Partiet spillede en stor rolle i forbindelse med modtagelse af tusindvis af tyske flygtninge fra bl.a. Østpreussen, som kom til Danmark i slutningen af krigen. Mindretallet og partiet organiserede det såkaldte Flüchtlings-Hilfswerk, som indkvarterede et stort antal tyske flygtninge i private hjem. For etableringen af Flüchtlings-Hilfswerk Nordschleswig og hele organiseringen af flygtningearbejdet. spillede især Anne Martensen (1896-1945) som leder af Wohlfartsdienst i Tinglev en afgørende rolle.