Gå til leksikonoversigt

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei Nordschleswig (NSDAP-N)

Begreber

Nationalsocialistisk parti oprettet i 1935 med Jens Møller som leder efter en samling af flere tysksindede nazipartier. Partiet blev tæt forbundet med det tyske mindretals parti Slesvigsk Parti.

Partiets hovedkrav var en grænsedragning, så Sønderjylland/Nordschleswig igen blev en del af Tyskland. Dermed opstod den absurde situation, at de to nazistiske partier i Danmark, DNSAP og NSDAP-N, blev hinandens værste modstandere. Frits Clausen og de danske nazister bekæmpede alle krav om grænserevision, mens Jens Møller og det tyske mindretal omvendt løbende søgte opbakning i Berlin og i Slesvig-Holsten til en grænseflytning.

NSDAP-N var stramt opbygget med opdeling i fem partikredse, hhv. Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Tinglev. Disse var igen opdelt i Ortsgruppen, og de største af disse igen i Zellen. Den mindste enhed var en Block. Denne opbygning svarede til det tyske nazipartis opbygning og hvilede på førerprincippet, dvs. på, at hver enhed havde én leder, der kun var ansvarlig opadtil i hierakiet.

Partiet spillede en stor rolle i forbindelse med modtagelse af tusindvis af tyske flygtninge fra bl.a. Østpreussen, som kom til Danmark i slutningen af krigen, hvor man organiserede det såkaldte Flüchtlings-Hilfswerk, som indkvarterede et stort antal tyske flygtninge i private hjem.