Gå til leksikonoversigt

Tinglev

Begreber

Tinglev er en stationsby omkring 12 km sydvest for Aabenraa. Landsbyen Tinglev lå ved kirken i den vestlige del af den nuværende by. Der blev i 1860’erne etableret station på den østjyske længdebane, og denne blev lagt noget øst for landsbyen. Da banen Tinglev-Tønder åbnede 1867, fik den station samme sted. Herefter udviklede der sig en regulær stationsby vest for banegården, og igennem årtierne er de to bebyggelser vokset sammen. I midten findes bl.a. skole og det tidligere rådhus (se artiklen "Tinglev Kommune"). 

Øst for banegården er vokset et stort industrikvarter frem, der bl.a. rummer Tinglev Elementfabrik, etableret 1981 (fra 2011 under navnet Contiga Tinglev), samt siden 1991 Mærsk Container Industri, der har sit hovedkvarter her, mens containerne i dag produceres i Kina.

Tinglev er hovedby i den såkaldte Skæve Firkant, hvor det tyske mindretal traditionelt står stærkt. Der er derfor mange af mindretallets foreninger repræsenteret i byen, og her ligger også Deutche Nachschule Tingleff (Se også artiklen "Efterskoler"), der har rødder i den i 1905 oprettede tyske folkehøjskole (se artiklen "Højskoler"). Tinglev er præget af landbrug som vigtigste erhverv. 

Umiddelbart uden for Tinglev ligger Olgerdiget, som stammer tilbage fra folkevandringstiden.

I 2011 havde byen 2.816 indbyggere.

Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.