Gå til leksikonoversigt

Ejderen

Steder

Ejderen (tysk: Eider) er en flod i Slesvig-Holsten. Den er 188 km lang og har sit udspring ved Bornhöved syd for Kiel og løber ud i Nordsøen ved Tønning, hvor det såkaldte Eidersperrwerk med en 200 m bred sluse blev opført i 1973. En del af Ejderens løb indgik i Ejderkanalen og indgår i dag i Kielerkanalen.

Floden blev i 811 grænse mellem daner og sakser ifølge en grænsetraktat med Karl den Store. Den var desuden grænseflod mellem hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Ejderen forblev sammen med Levensau længst mod øst Det Tysk-romerske Riges nordgrænse helt frem til kejserrigets opløsning i 1806, men da havde den for længst mistet betydning i forhold til andre grænser. Fra 1815 til 1864 var Ejderen nordgrænse for Det tyske Forbund.

Ejderen spillede en væsentlig rolle i 1830'ernes og 1840'ernes diskussion om, hvor Danmarks grænse skulle gå. Floden gav navn til den såkaldte Ejderpolitik, der gik ind for en grænsedragning ved Ejderen. Efter nederlaget i krigen i 1864 fastholdt nogle danske politikere forgæves kravet om en grænsedragning ved Ejderen.

Litteratur:
Hans-Tyge B.T.T. Haarløv: Ejderen

Ejderen

Kort over Ejderens (tysk: Eiders) løb.

Kort: Ulamm CC BY-SA 3.0.