Gå til leksikonoversigt

Carlshütte jernstøberi

Steder

Det første jernstøberi i Slesvig. Det blev grundlagt i 1827 i Büdelsdorf (dansk: Bydelstorp) nord for Rendsborg af købmand Marcus Hartwig Holler (1796-1858). Støberiet blev opkaldt efter landgreve Carl af Hessen, der var dansk statholder i Slesvig. Carl af Hessen var svigerfar til Frederik 6. og hjalp Holler med at sikre kongens godkendelse til etableringen af fabrikken. 

Carlshütte udviklede sig til at blive et af de største jernværker i Nordtyskland i midten af 1800-tallet, og da Holler døde i 1858, havde jernstøberiet omkring 500 medarbejdere. Fabrikkens produkter blev solgt til virksomheder i Slesvig-Holsten og senere også i Danmark. Da Kielerkanalen åbnede i 1895, blev markedet betydeligt udvidet. I 1960’erne begyndte konkurrencen fra især asiatiske producenter at gøre sig gældende, men først i 1997 blev Carlshütte nedlagt. 

Efter nedlæggelsen blev Carlhüttes bygninger og udendørsarealer omdannet til et kunst- og kulturcentrum, som hver sommer danner rammen for kunstudstillingen NordArt

Litteratur:

Vimu (det virtuelle museum): ”Carlshütte” på: Carlshütte (vimu.info) 

Vimu (det virtuelle museum): ”Marcus Hartwig Holler” på: Marcus Hartwig Holler (Biography) (vimu.info)