Trøjborg
Borgruin ved Visby nord for Tønder. Den ældste borg blev anlagt i begyndelsen af 1300-tallet på en 30 X 30 m stor borgbanke omgivet af to voldgrave adskilt af en vold. Der er udgravet rester af et borgtårn og en muret bygning. Trøjborg var antagelig en hertugelig borg, men pantsat til slægten Limbek på Tørning, der i 1407 solgte den til dronning Margrete. Hun overførte Trøjborg til Ribe Bispesttol og lagde godset under landstinget i Viborg, hvilket dannede en del aaf grundlaget for de kongeriske enklaver. I 1570 blev Trøjborg af kronen mageskiftet til Peter Rantzau. Han nedrev straks den gamle borg og opførte et 32 X 31 m stort bygning bestående af fire fløje omkring en 14 X 13 m stor gårdsplads og omgivet af en delvist nyanlagt indre voldgrav og en ny ydre grav. Bygningen var i to etager over en høj kælder og med et tårn i hvert hjørne af den indre gård,. Den var muligvis bygget af arkitekten Hercules von Oberberg. Øst for slottet opførtes en ladegård, ligeledes omgivet af en voldgrav.
I de følgende århundreder skiftede Trøjborg ofte ejer, og i 1851 tilbød Knud Lausten Knudsen den vederlagfrit til staten, der dog takkede nej. En nedrivning af Trøjborg blev påbegyndt i 1854, men blev ikke ført til ende, da en bro over voldgraven brød sammen.
Trøjborg stå i dag som ruin med kældre, indre gård samt den søndre ydermur bevaret. Ladegården, nu under navnet Trøjborg Hovedgård, drives stadig som landbrug. De nuværende avlsbygninger stammer fra 1700- 1900-tallet, stuehuset er opført omkring 1780. Dele af bygningen udlejes i dag til ferielejligheder.
Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Opdateret af Redaktionen 2024.
Litteratur:
Knud Schmidt Nielsen, Trøjborg – borg og mennesker. 1997.
Johannes Hertz, "Træk af Trøjborgs bygningshistorie 1347-1854", i: Hikuin, 19. 1992.
Ruinen af Trøjborg set fra sydvest. Foto fra 2018.
Foto: Elgaard, CC BY-SA 4.0